2011-03-29

Sałatki i surówki

Wiosenne witaminy, dla chłopca i dziewczyny

Wiosna to czas przebudzenia zarówno dla przyrody, jak i dla nas. Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenno - zimowe przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro i makroelementów. Wtedy bez wątpienia, pełni  energii powitamy wiosenny sezon.

 
A po zimie przychodzi wiosna
Zima to okres zmniejszonej aktywności i rozleniwienia, kiedy większość czasu spędzamy przed telewizorem lub komputerem w domowym zaciszu. W naszym menu goszczą zwykle potrawy tłuste i treściwe, a mniej owoców i warzyw. - Nic więc dziwnego, że osłabienie wiosenne jest przede wszystkim skutkiem niedoboru witamin. Dlatego, by szybko naprawić skutki zimowej diety proponuję sięgnąć po posiłki bogate w witaminę A, C, E, B1 i B2 – mówi Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion. Wiosną zmienia się przemiana materii, metabolizm przyspiesza po zimie, ale należy pamiętać, że organizm gorzej dostosowuje się do zmian. Łatwiej więc o infekcje, a zmiany temperatur bez wątpienia temu sprzyjają. – Dlatego tak ważne jest spożywanie naturalnych witamin w owocach i warzywach. Dzięki temu wzmocnimy organizm i unikniemy przykrych niespodzianek w postaci tak popularnych wiosną przeziębień – radzi Mateusz Malinowski.

Organizm specjalnej, wiosennej troski
Wiosną organizm człowieka wymaga specjalnego traktowania. Jesteśmy osłabieni, źle się czujemy, często towarzyszy temu ogólna apatia, bóle głowy, klatki piersiowej czy kończyn. Do tego dochodzi senność, znużenie i niepokój. To idealne podłoże dla infekcji i schorzeń. Objawy te nazywane są  przesileniem wiosennym. – Odporność organizmu można w łatwy sposób wzmocnić. Jako szef kuchni, powiem o tych gastronomicznych wzmacniaczach. Polecam duże ilości warzyw, owoców, białego mięsa oraz nabiału. Wszystko w jak najmniej przetworzonej i lekkiej formie. Gotowanie na parze, duszenie, a co się da , na surowo – mówi Mateusz Malinowski. Bez wątpienia należy tu także wspomnieć o poza kulinarnych aspektach. Nic bowiem nie zastąpi ruchu na świeżym powietrzu, odpowiedniej dawki snu i wypoczynku. Jeżeli do tego wyzbędziemy się sytuacji stresowych, zdrowotny sukces murowany!

Najwięcej witaminy, mają...
Warzywa i owoce to wręcz kopalnia witamin! Spożywanie ich w odpowiedniej ilości przekłada się nie tylko na nasze wnętrze, organizm, ale i zdrowy i piękny wygląd. By pięknie wyglądać, mieć zdrową skórę, promienną cerę i lśniące włosy należy jeść produkty bogate w witaminę A i E. – Bogate w te witaminy są warzywa takie jak papryka, pietruszka, brokuł, pomidor, dynia oraz owoce jabłka czy czarne porzeczki. Można je spożywać czy to w postaci sałatek czy soku. Świetnie się sprawdzą, jako zdrowe przekąski w ciągu dnia – wylicza Mateusz Malinowski. Mówiąc o sokach należy pamiętać, że to swoiste koktajle witaminowo-energetyczne. Sok z marchwi jest wręcz bombą witaminy A, z pomarańczy witaminy C, a soki z ciemnych owoców zwalczają wolne rodniki. Jeżeli chcemy zdrowej przekąski i do tego sycącej, warto zainteresować się bananem, avocado czy jabłkiem. - Znajdziemy tu bardzo dużo potrzebnych organizmowi składników – witaminy z grupy A, B i C, a także tak ważny do prawidłowego działania błonnik, fosfor i magnez – dodaje Mateusz Malinowski.

Przepis na witaminową, wiosenną sałatkę
Składniki sałatka:
2 avocado
Kilka liści kapusty pekińskiej
1 niewielki ogórek zielony
5-6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki płatków migdałowych
1 średniej wielkości pierś z kurczaka
Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki dokładnie umyć. Avocado obrać, pokroić w cząstki. Liście sałaty porwać w drobne części. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki podzielić na połówki. Migdały podprażyć na patelni, posypując je delikatnie ostrą papryką. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i

obsmażyć na patelni z przyprawą curry. Przygotować sos mieszając jogurt, z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Warzywa połączyć ze sobą w salaterce, dodać kurczaka, wymieszać. Polać przygotowanym sosem. Następnie posypać uprażonymi migdałami.

Zdrowego i smacznego!

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar