2009-12-18

Napoje

Wigilijne dania z herbatą Irving

Faszerowany karp w herbacianej glazurze
porcja dla 4 osób
czas przygotowania

składniki
• filet z karpia 500g
• jaja - 2 szt.
• rodzynki - 25g
• śmietana 30% - 50ml
• brandy - 20 ml
• Irving Cytrynowy Gaj 2 saszetki
• żelatyna - 2 łyżeczki
• sól, pieprz

Sposób przygotowania
Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.







Pieczony sandacz z duszoną, cytrusową cykorią
porcja dla 4 osób
czas przygotowania 25 min

składniki
• filet z sandacza 500 g
• Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru 2 saszetki
• cykoria 400 g
• białe wino 50 ml
• cukier 50 g
• oliwa z oliwek 2-3 łyżki
• masło 50 g
• sól, pieprz

500 g sandacza pokrocić, posypać delikatnie solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 12 min. Cykorię pokroić w paski około 3cm, podsmażyć na oliwie z masłem, podlać wodą, winem, posypać cukrem i dusić około 10min. Pod koniec duszenia dodać saszetki herbaty, po 3 min. usunąć je. Rybę podawać ułożoną na cykorii.









Wyborne ryby z herbacianej marynaty
porcja dla 4 osób
czas przygotowania 1 godz. + czas marynowania 2-3 dni

składniki
• łosoś filet 200g
• sandacz filet 200g
• pstrąg filet 200g
• Irving Earl Grey Traditional 4 saszetki
• włoszczyzna - 1 pęczek
• białe wino - 300ml
• ocet winny cytrynowy - 200 ml
• sól
• pieprz czarny ziarnisty - 5-8 ziarenek
• ziele angielskie - 6 szt.
• liść laurowy - 5 szt .

Włoszczyznę oczyścić zalać ok. 1 l wody gotować 20 min., na 3 minuty wrzucić saszetki z herbatą, po ich wyjęciu dodać białe wino, ocet cytrynowy, przyprawy i gotować kolejne 20 min. Wywar schłodzić. Ryby pokroić na bardzo cienkie plastry, natrzeć solą, ułożyć w kamionkowym garnku i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.





Komentarze (1)

kuchenna (2010-11-03 19:42:59)
wyborne ryby
Wybornie, że udało mi się znaleźć ten artykuł teraz, do świąt mam jeszcze kilka tygodni, ale widzę, że marynowane ryby i herbatę Irving trzeba nabyć - tegoroczne Boże Narodzenie będzie smakować nowoczesnością.
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar