2009-08-03

WARTO WIEDZIEĆ

Olej macadamia - dlaczego warto

Przyjrzyjmy mu się bliżej...

Olej macadamia pozyskiwany jest z „orzeszków” macadamia (Macadamia integrifolia). Wiecznie zielone drzewo makadamii pochodzi z lasów deszczowych Australii, Indonezji i Nowej Kaledonii. Zaczyna owocować już w kilka lat po posadzeniu i owocuje nawet przez ponad sto lat.



Dojrzałe drzewa makadamii osiągają do 21 metrów wysokości, mają kremowobiałe zebrane w grona kwiaty, z których po 9 miesiącach dojrzewania powstają kuliste brązowe owoce – pestkowce popularnie zwane orzeszkami. Są one jadalne i uchodzą za jedne z najsłodszych orzeszków.

Już tysiące lat temu Aborygeni znali roślinę macadamii i czerpali z jej dobroczynnych właściwości. Pierwszym Europejczykiem, który w 1828 roku odkrył to wiecznie zielone drzewo był Allan Cunningham. Ze względu na atrakcyjność rodzonych przez nie owoców, z początkiem dwudziestego stulecia uprawiać zaczęto również te drzewa w kilku krajach Ameryki Południowej oraz w Afryce i na Hawajach, które to są obecnie największym producentem makadamii na świecie.

A dlaczego w kosmetyce…?

Olej z orzeszków macadamia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole i lecytynę, także witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne, co czyni go bardzo dobrym produktem przeciwzmarszczkowym. Hamuje starzenie się skóry chroniąc lipidy ścian komórkowych przed działaniem wolnych rodników. Wysoka zawartość kwasu palmitooleinowego (15-22%), który jest obecny w ludzkiej skórze, sprawia, że olej macadamia jest doskonale wchłaniany przez skórę. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry łuszczącej się i wrażliwej. Dobrze natłuszcza, zmiękcza i nawilża. Łagodzi podrażnienia i wygładza szorstką, nadmiernie wysuszoną skórę. Przeciwdziała utracie sprężystości skóry oraz zanikowi jej zdolności do samoregeneracji.

Znajduje również zastosowanie w zwalczaniu cellulitis.

Olej macadamia ma zastosowanie w dermatologii oraz przy pielęgnacji włosów dotkniętych rozwarstwianiem i łamliwością. Posiada naturalny filtr przeciwsłoneczny. Ponadto leczy niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia po opalaniu. Ojej makadamia jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.

Substancje aktywne: kwasy tłuszczowe ( laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, linolenowy, arachidowy, arachidynowy, behenowy).

Zastosowanie oleju macadamia:
- Leczenie blizn, rozstępów i innych śladów dla delikatnej skóry
- Masaże przedporodowych i poporodowych dla matki i dziecka
- Pielęgnacja suchych i łamliwych włosów
- Przeciwstarzeniowe / przeciwzmarszkowe
- Ochrona przed niekorzystnymi czynnikami środowiska jak słońce i wiatr
- Zaczerwienione i swędzące usta
- Aromateriapia / Masaż

Olej macadamia może być stosowany bezpośrednio do pielęgnacji ciała jak i w połączeniu z masłami kosmetycznymi jako balsamy i kremy, z olejkami eterycznymi jako olejki do masażu, oraz w zabiegach z glinkami i algami jako maseczki.

Skoro sprawdziły go już ludy Aborygenów i jego działanie potwierdziły wieloletnie badania, możemy mu zaufać. Warto wypróbować czysty olej macadamia jako gotowy produkt bądź jako bazę do sporządzenia własnych kosmetyków naturalnych.

Komentarze (3)

marita (2014-04-23 15:53:14)
Polecam
Ja mogę ze swojej strony tylko polecić olejek macadamia z firmy Kosswell, używałam i jestem zadowolona, rezultaty dla moich włosów są oszałamiające! Zregenerowały się i wyglądają po prostu pięknie!
cudo (2013-06-10 13:52:36)
ana
 cudowny!
Barbara Kozakowska (2012-02-06 20:44:04)
lepszego nie spotkałam
 Jestem zachwycona właściwościami i korzyściami jakie daje olej macadamia. Spotkałam się z nim przypadkowo, ale obecnie jest to specyfik, który polecam nie tylko kobietom.Poza  korzysciami, jakie wymieniłas powyżej wlaśnie ten olej wyleczył moje rece, które maja tendencje do tego, że łatwo robią się czerwone i chropowate. Odkąd nacieram je olejem ( po każdym myciu i przed wyjściem na zewnątrz) ręce są inne, zadbane i NIE SĄ CZERWONE. I jeszcze, podobno pomaga również na tzw "szklistą skórę". Opinia mojej klientki.
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar