Pole uprawne nieopodal Poznania zmieniło się w tym tygodniu na jeden wieczór w plenerową restaurację serwującą dania z konopią. To wydarzenie to kolejna inicjatywa marki Eir Health mająca na celu demitologizowanie konopi i pokazywanie, jak szerokie zastosowanie ma ta roślina.
fot. Artur Nowicki
Konopię siewną wykorzystuje się od lat. Nasi dziadkowie tłoczyli olej konopny, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Do dań można też dodawać liście i ziarna konopi. W nawiązaniu do tej tradycji w menu kolacji na polu uprawnym znalazło się pięć wegańskich posiłków, które bazowały na konopi. Wszystkie dania przygotował Orson Hejnowicz, jeden z najzdolniejszych polskich szefów kuchni, a wspierały go zespoły z restauracji CUDO vegan sushi oraz wolność neobistro.

fot. Artur Nowicki

fot. Artur Nowicki
Kolację otworzył tatar z pomidorów z porzeczką i z liśćmi konopi w tempurze oraz kukurydza z grilla z konopnym pesto z chrupiącymi ziarnami konopi. Szef kuchni przygotował również przezroczyste gazpacho z pomidorów z ziołami oraz żeberka z bakłażana w glazurze na brązowym cukrze i oleju konopnym z podwędzanymi ziemniakami. Nie zabrakło również deseru: ginu z liśćmi konopi, z syropem z bzu i jadalnymi musującymi kamykami z czarnego bzu.
- Pracowałem w dwóch najlepszych restauracjach na świecie i wiem, że każdy szef kuchni szuka smaku, który jest unikalny i nie do podrobienia, tak jest właśnie z konopią - tłumaczy Orson Hejnowicz i dodaje, że zastosowanie tej rośliny w kuchni jest wszechstronne: od łodyg, które mogą służyć jako słomki do drinków, po ziarna, które można uprażyć jak popcorn.
Wyzwaniem dla kucharza było już samo miejsce, bo w środku pola konopi stanął nie tylko stół, ale i cała kuchnia. - Obawiałem się, że problemem może być uzyskanie odpowiedniej temperatury dla poszczególnych potraw, ale wszystko poszło wyśmienicie - wspomina Hejnowicz.
- Cieszymy się, że mogliśmy pokazać jeden z wielu sposobów zastosowania konopi - opowiada Michał Woźniak, jeden z założycieli marki Eir Health - Mamy nadzieję, że w niedalekiej przyszłości konopie będą nam coraz częściej towarzyszyć w życiu codziennym, tak jak to było jeszcze w ubiegłym wieku. Polska ma długą historię upraw konopi siewnej. Jeszcze w latach 60. i 70. XX wieku na terenie kraju znajdowało się 30 tysięcy hektarów pól uprawnych tej rośliny.
Teraz ten rynek się odradza.
Organizator kolacji, marka Eir Health, produkuje olejki z CBD, czyli z organicznym związkiem chemicznym występującym w konopi, który ma szerokie zastosowanie prozdrowotne. Eir Health ma w swoim katalogu również kosmetyki z CBD oraz ubrania z włókien konopi. Zastosowań konopi jest w gospodarce znacznie więcej: można z niej produkować papier albo paździerz wykorzystywany w budownictwie lub zużyć ją jako opał. Coraz więcej firm, w tym Eir Health, prowadzi także badania nad nowymi zastosowaniami konopi zarówno w medycynie, jak i w przemyśle.
W dobie kryzysu klimatycznego potrzebne są bardziej ekologiczne uprawy. Konopie rosną szybko, nie potrzebują dużo wody i pochłaniają duże ilości dwutlenku węgla. Dlatego w przyszłości mogą być one dobrym rozwiązaniem dla środowiska, a do tego smacznym, co udowodniła kolacja w polu konopi pod Poznaniem.

fot. Artur Nowicki

fot. Artur Nowicki
O Eir Health
Eir Health to marka produktów o wysokiej zawartości CBD. Firma kontroluje cały proces produkcji każdego olejku -od ziarna po ostateczny produkt. Na własnych polach Eir Health uprawia starannie wyselekcjonowane odmiany konopi o najlepszym profilu kannabinoidów w składzie. Wszystkie uprawy są w 100% organiczne, prowadzone bez użycia nawozów i pestycydów. W ramach swojej działalności Eir Health prowadzi także liczne projekty mające na celu zmianę wizerunku konopi w Polsce i Europie.