2022-08-09

Dania mięsne

Rodzinne gotowanie – czyli smacznie i kolorowo!

Lato to nie tylko czas, kiedy wyjeżdżamy na wakacje. To moment, w którym możemy spędzić więcej czasu z naszymi pociechami planując ciekawe rodzinne aktywności. Jedną z nich może być wspólne gotowanie! To nie tylko zabawa, ale także forma edukacji, która rozbudzi kreatywność całej rodziny. Poznaj inspirujące przepisy od Vegeta Natur i rozpocznij wspólne gotowanie!

 


 
Wakacyjne aktywności z najmłodszymi
Wakacje to czas, kiedy planujemy długie wyjazdy i weekendowe wycieczki, ale także moment, kiedy nasze pociechy spędzają więcej czasu w domu. Warto pomyśleć o aktywnościach i organizacji dla nich czasu wolnego. Wspólne gotowanie to idealny pomysł na spędzenie miłych chwil w towarzystwie najbliższych – to połączenie zabawy i edukacji. Co więcej, kuchnia to miejsce, w którym możemy wykorzystać naszą kreatywność i pomysły do przygotowania pysznych dań, a latem jest to jeszcze łatwiejsze, ponieważ mamy dostęp do wielu produktów sezonowych, które są smaczne i kolorowe.
 
Inspirujące przepisy na potrawy dla całej rodziny
Smażenie, mieszanie, krojenie, przyprawianie i próbowanie nowych smaków – każdy w kuchni z pewnością znajdzie swoją ulubioną czynność bez względu na wiek czy preferencje smakowe. Warto podzielić się zadaniami podczas wspólnego gotowania, aby każdy mógł czerpać radość z tych wspólnie spędzonych chwil. Ważne jest również, aby dania, które będziemy przygotowywać całą rodziną, były pełne kolorów, ponieważ to właśnie barwy 
 
 
przyciągają uwagę najmłodszych najbardziej. Najlepiej o tej porze roku sprawdzą się produkty sezonowe – cukinia, szparagi, pomidory lub fasolka szparagowa. Przygotowując dania z dziećmi, pamiętaj także, aby używać naturalnych przypraw i ziół, które sprawią, że wasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Możesz do tego wykorzystać Vegeta Natur, która zawiera wyłącznie naturalne składniki. To idealne połączenie dziewięciu rodzajów suszonych na słońcu warzyw i starannie wyselekcjonowanych przypraw. Pasuje do wszystkich rodzajów mięsa i warzyw i zainspiruje Was do tworzenia nowych kulinarnych kreacji. W ofercie Vegeta Natur znajdziesz też produkty, których przeznaczenie jest dedykowane konkretnym potrawom – Vegeta Natur do mięs, Vegeta Natur do pieczonych warzyw lub Vegeta Natur do sałatek i dipów. Sam zdecyduj jaką potrawę przyrządzisz wspólnie z bliskimi!
 
 
Szukasz pomysłu na rodzinne gotowanie? Zainspiruj się przepisami na dania dla dzieci od Vegeta Natur!
 
 
Warzywne okręty z cukinii
 
 
Składniki:
 
• 1 łyżka oliwy
• 1 cebula
• 200 ml Passaty z cebulką i czosnkiem Podravka
• 400 g mielonego mięsa (np. z indyka)
• 2 łyżeczki Vegeta Natur do mięsa mielonego bez soli
• 100 g ryżu
• 4 cukinie (po ok. 370 g)
• garść natki pietruszki
• 150 g tartego sera (np. mozzarelli)
• 1 papryka
• pomidorki koktajlowe
 
Sposób przygotowania:
 
1.Posiekać cebulę i zeszklić na oliwie na dużej patelni.  
2.Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Zwiększyć ogień i dodać mielone mięso, doprawić przyprawą Vegeta Natur do mięsa mielonego.  
3.Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 
4.Odciąć wierzch każdej cukinii. Z wierzchów wyciąć skrobaczką cienkie plasterki, większe części wydrążyć. Posiekać miąższ i dodać na patelnię. 
4.Posiekać natkę pietruszki i dodać na patelnię. Dodać 200 ml passaty z cebulką i czosnkiem Podravka i smażyć wszystko jeszcze ok. 5 minut. 
5. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko przestudzony dodać na patelnię. Powstałym farszem wypełnić cukinie. Posypać tartym serem. 
6. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Okręty udekorować żaglami z plastrów surowej cukinii i połówkami pomidorków koktajlowych oraz paseczkami marchewki i papryki. Smacznego!
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar