2021-05-04

Diety

Zasmakować wspomnień – jak jedzeniem przywołać dobry nastrój?

Spędzając kolejną już wiosnę w zupełnie nowej rzeczywistości możemy napotkać trudność, by w pełni cieszyć się kresem zimy. Aby poczuć się równie kwitnąco, jak otaczająca nas przyroda, warto zamiast wyglądać z wytęsknieniem za okno, zajrzeć do własnej lodówki. Jednym z niezawodnych sposobów na poprawę nastroju jest jedzenie – proste, pyszne, przywołujące nasze najlepsze wspomnienia. W jaki sposób smak ulubionych potraw może wprawić nas w lepszy nastrój?

 

fot. Profi

 

Tegoroczna wiosna, nawet gdy zachwyca chwilami słońca, zdecydowanie nie może stać się jeszcze czasem licznych spotkań wśród przyjaciół, zasiadania w ogródkach restauracyjnych na filiżankę ulubionego espresso, czy spędzania wieczorów w plenerowym kinie. Nie znaczy to jednak, że musi nas dopaść tym razem wiosenna chandra. Jeśli trudność sprawia nam wprowadzenie się w wiosenny nastrój spróbujmy przywołać szczęśliwe wspomnienia łącząc praktyczne z pożytecznym, czyli szykując i delektując się pysznym jedzeniem. Nie od dziś wiadomo bowiem, że smak jest wyśmienitym nośnikiem pozytywnych wspomnień.
 
Co pamięta nasz nos?
Istnieje wiele sposobów na ożywienie wspomnień i klasycznie pojmowana pamięć jest zaledwie jednym z nich. Także nasze zmysły potrafią przywrócić pozornie zapomniane chwile. Dzieje się tak w momencie, gdy przykładowo poczujemy zapach perfum używanych przed laty przez bliską osobę, zobaczymy ulubioną książeczkę z dzieciństwa, usłyszymy piosenkę, którą kiedyś odtwarzaliśmy bez końca. A także wtedy, gdy nasze podniebienie odczyta smak uwielbianych przed laty potraw i produktów. To właśnie smak potrafi w kilka chwil przenieść nas w czasie, odkrywając przed nami pozornie wyblakłe już wspomnienia. Dlaczego by więc nie wykorzystać tej zadziwiającej cechy naszego organizmu i dzięki codziennym posiłkom przypomnieć sobie najpiękniejsze chwile i tym samym zadbać o poprawę samopoczucia u progu wiosenno-letniego sezonu?
 
Trend prostych smaków
Smakowa podróż sentymentalna to jedno. Drugim aspektem jedzenia, który może sprawić, że poczujemy się lepiej, jest jego prostota. Minione miesiące spowodowały znaczną zmianę trybu życia i wielu przyzwyczajeń. Dotyczy to także nowych nawyków w kwestii żywienia. Wyraźnie zaobserwowanym trendem w roku 2021 jest powrót do prostych smaków. Stres i niepewność, które serwuje nam aż w nadmiarze codzienność, znajdują swoje odbicie w rezygnowaniu z bardzo wymyślnych połączeń smakowych1. Im bardziej odczuwamy zmęczenie, tym chętniej sięgamy po smaki proste, które znamy i lubimy od lat, a w miejsce kulinarnych przygód wybieramy rozwiązania bezpieczne, znane i sprawdzone. Dotyczy to zarówno cotygodniowych zakupów, jak i doboru przepisów kulinarnych. Ponadto bardzo często to właśnie te proste i obecne na rynku od lat produkty nosimy w pamięci. Zanim tak popularne stały się w Polsce dania egzotyczne, inspirowane kuchnią świata oraz importowane z najdalszych zakątków produkty, w naszym menu obecne były głównie produkty polskie. Siła wspomnień zaklętych w smaku przyczyniła się także do ogromnej popularności jedzenia nazywanego „comfort food”, a oznaczającego nic innego, jak proste potrawy, do których żywimy sentyment. Sięganie po ulubione produkty spożywcze stanowi też namiastkę powrotu do normalności, kiedy zawartość naszego talerza nie różni się niczym od tej sprzed pandemii.
 
 
 
fot. Profi
 
Jak posmakować wspomnień?
Ponieważ odpowiedź na pytanie „Jakie jedzenie przywoła najlepsze wspomnienia?” może nie być tak prosta, spróbujmy na początek skorzystać z kilku dodatkowych wskazówek. Bardzo możliwe, że któryś z tych tropów doprowadzi nas ostatecznie do dania, które zapisało się w naszej pamięci w bardzo optymistycznych barwach. Pierwszym sposobem może być wybór produktów, których smak i receptura są takie same od lat. – Przykładem smaku niezmiennego od dekad jest pasztet w aluminiowej foremce. Każde opakowanie to gwarantowana, sentymentalna podróż smakowa, która przywróci wspomnienia nawet sprzed 25 lat. Tyle bowiem produkt ten jest dostępny na rynku w niezmiennej recepturze – mówi Beata Mielcarek z firmy Profi. Jeśli sami nie pamiętamy precyzyjnie, co jedliśmy w latach młodości, z pomocą mogą przyjść wspomnienia najbliższych. Nasi rodzice na pewno wiedzą, co serwowali nam na śniadania i kolacje, jakie produkty najczęściej można było znaleźć w domowej lodówce oraz które z nich uwielbialiśmy najbardziej.
 
Gdy czasu na codzienne zakupy i komponowanie jadłospisu mamy więcej, ze względu na ograniczenie innych możliwości spędzania czasu poza domem, możemy dodatkową chwilę poświęcić na próbę odtworzenia smaków z minionych lat. Bo to właśnie dzięki nim mamy szansę zaserwować sobie niewielki, jednak bardzo smakowity powrót do znajomej rzeczywistości.
 
 
 
Więcej o niezmiennie wyśmienitych pasztetach Profi na www.profi.pl.
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar