2021-04-03

Desery

Tradycyjne desery świąteczne – czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu naszym najbliższym. 

 
Według tradycji, jednym z typowych wielkanocnych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Zobacz jakie to proste!
 
 
 
 
Wielkanocna pascha migdałowa
 
Składniki: 
500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak 
200 g cukru pudru 
5 żółtek twardych 
2 żółtka płynne 
120 g masła extra Mazurski Smak 
2 łyżki sera mascarpone Mlekpol 
laska wanilii 
2 łyżki posiekanych migdałów 
2 krople esencji migdałowej 
50 g rodzynek 
 
Przygotowanie: 
 
W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów. 
 
Więcej przepisów na tradycyjne wielkanocne desery znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl. 
 
Innym, wartym uwagi, tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Tym razem to sekretny przepis członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Dzierzbi, dzięki któremu z łatwością przygotujesz czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka
 
Składniki na ciasto: 
2 szklanki mąki
masło extra Mazurski Smak
0,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
 
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. 
 
Składniki na masę: 
0,5 szklanki cukru
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
15 dkg orzechów włoskich 
0,5 kostki masła extra Mazurski Smak
2 łyżki kakao
skórka z pomarańczy
migdały
 
Przygotowanie: 
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego! 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar