2021-03-25

Ciasta

Świąteczne wypieki z E.Wedel. Odkryj przepis na czekoladową babkę wielkanocną

W tym roku E.Wedel świętuję słodki jubileusz – 170. urodziny. Z tej okazji, marka przygotowała wyjątkowe przepisy na czekoladowe desery inspirowane książką kulinarną z lat 30. ubiegłego wieku - E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”. Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.


Przepis - Dwukolorowa babka z polewą kakaową
 
SKŁADNIKI
 
250 g miękkiego masła
275 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
3 jajka
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
180 ml mleka
 
Produkty E.Wedel:
 
4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
50 g Czekolady Białej
50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
 
Lukier:
 
300 g cukru pudru
4 łyżki wrzącej wody
 
Produkty E.Wedel:
 
40 g Kakao Ciemnego z Ghany
 
 
 
 
 
PRZYGOTOWANIE:
 
 
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.
 
Warto wiedzieć!
 
Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.
 
 
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar