Specjalnie dla portalu udziewczyn.pl kanał Polsat Food Network przygotował dwa przepisy, które pozwolą – przynajmniej w kuchni – szybciej przywołać wiosnę!

Marchewkowe ciasto z kruchymi orzechami
Marchewkowe ciasto z kruchymi orzechami
Składniki do ciasta:
190g mąki
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki chińskiej, ostrej przyprawy
125ml oliwy z pestek słonecznika
ćwierć świeżego ananasa, bądź jedna mała puszka drobno posiekanego
3 jajka
190g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 średnie starte marchewki
Składniki na lukier:
125g miękkiego masła
175g kremowego białego sera
450g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Składniki na posypkę:
100g prażonych orzechów
100g cukru
szczypta pięciu przypraw
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C, bądź 160°C z termoobiegiem. Posmarować tortownicę o długości około 20 centymetrów tłuszczem. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz mieszankę pięciu przypraw. Wszystko zamieszać. W drugiej misce połączyć oliwę, jajka oraz cukier. Dodać ananasa, ekstrakt waniliowy i starte marchewki. Delikatnie dodać mokre składniki do suchych i zamieszać, uważając, by rozgnieść ananasa oraz marchewki. Ciasto przelać do tortownicy i piec ok. 60-75 minut, dopóki ciasto nie będzie sprężyste w dotyku. By zrobić lukier, należy ubić masło oraz biały ser. Należy uważać, by nie doprowadzić sera do ścięcia się. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier puder, zamieszać. Ciasto należy udekorować na wierzchu przygotowanym lukrem. By przygotować posypkę, należy rozgrzać na patelni cukier, do momentu aż osiągnie bursztynowy kolor. Zdjąć patelnię z ognia, dodać orzechy oraz mieszankę pięciu przypraw. Udekorować posypką wierzch ciasta.
Ręcznie ucierane gazpacho
Składniki:
1kg obranych, czerwonych pomidorów
1 mała, obrana cebula
3 małe, zielone papryczki, bez pestek
2 ząbki czosnku
170 ml oliwy z oliwek extra-virgin
2 łyżki octu sherry
2 kromki chleba wiejskiego, bez skórek
450ml niegazowanej wody butelkowanej
łyżka soli
Przygotowanie z zastosowaniem moździerza i tłuczka:
Zetrzeć wszystkie składniki razem w następującej kolejności: sól z ząbkami czosnku, następnie zielone papryczki i cebula. Dodać 1 plasterek chleba. Następnie dolać oliwę z oliwek, ocet sherry oraz drugą kromkę chleba. Ugniatać, aż do całkowitego starcia wszystkich składników. Na koniec dodać zimną wodę. Ostudzić przez 1-2 godziny. Doprawić do smaku. Gotowe gazpacho powinno być treściwe i masywne.
Przygotowanie z zastosowaniem blendera:
Obrać pomidory, a następnie wyciąć gniazda nasienne. Za pomocą blendera wymieszać ząbki czosnku z solą, następnie dodać zielone papryczki i cebulę oraz kromkę chleba. Po zblendowaniu całości, dodać pomidory
i drugą kromkę chleba. W trakcie blendowania, dolać oliwę z oliwek i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać octu sherry. Przelać do miski, dodać zimnej wody i zamieszać. Ostudzić przez 1-2 godziny. Doprawić do smaku. Gotowe gaz pacho powinno mieć gładką konsystencję.

Artykuł na wyłączny użytek portalu udziewczyn.pl