Kefir, chociaż przywędrował do Europy z Kaukazu, na dobre zadomowił się na polskich stołach. Gęsty, kwaskowaty i orzeźwiający - czyli taki, jak powinien być – jest właśnie kefir Bieluch.

Spośród wszystkich przetworów mlecznych, kefir posiada najwyżej cenione wartości odżywcze. Uważany jest za produkt dietetyczny. Przede wszystkim jest napojem bogatym w łatwo przyswajalne białko. Dostarcza nam także cennych witamin głównie z grupy B, ale również A, D, K oraz minerałów, jak choćby wapń, magnez czy fosfor.
Dobrej jakości kefir – taki jak Bieluch – zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu reguluje proces trawienia i katalizuje przyswajanie białka oraz wapnia. Kefiru Bieluch nie powinno zabraknąć w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Kefir Bieluch zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Dzięki tym bakteriom osłania nasz przewód pokarmowy przed wnikaniem wirusów i bakterii do organizmu. Jest nieodzowny podczas rekonwalescencji po antybiotykoterapii.
Kefir Bieluch ma w składzie koncentrat białek serwatkowych, które są najcenniejszymi białkami w diecie człowieka. Są niezastąpione w profilaktyce nowotworowej.
Oprócz wartości odżywczych i zdrowotnych, kefir Bieluch wyróżnia także naturalny smak, odpowiednia gęstość i delikatna kwaskowatość. Na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi tego rodzaju napojów.
Bieluchowy kefir doskonale sprawdza się również w kuchni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami. Jest niezastąpionych składnikiem niektórych wypieków, a wykorzystany do ciasta naleśnikowego nadaje mu lekkości.