2014-11-03

KSIĄŻKA

Marta Dymek Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan

Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.

 

 


Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?
Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?

Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek  – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.

W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.

Autorka o sobie:
Mam na imię Marta, mam niewiele ponad 20 lat i mieszkam na warszawskim Powiślu. Jakiś czas temu zaryzykowałam i rzuciłam pracę w agencji reklamowej, żeby całkiem poświęcić się mojemu blogowi – i wiem, że to była najlepsza decyzja w moim życiu. Gotowanie, pisanie o kuchni dla prasy i prowadzenie warsztatów kulinarnych w różnych miastach Polski to teraz moja praca. Publikowałam w nowojorskim magazynie kulinarnym „Chickpea Magazine” oraz magazynach „Smak”, „Kukbuk” i innych. Prowadzę stałą rubrykę z wegańskimi przepisami w magazynie „Kuchnia”. W „Dzień Dobry TVN” przekonuję, jak dobre może być wegetariańskie jedzenie. Walczę o poważne traktowanie kuchni wegańskiej i równouprawnienie warzyw.

 










 

Przedział wiekowy: 15+
ISBN 978-83-63696-18-4
Format: 280 x 220 cm
Oprawa: twarda
Objętość: 304 strony
Termin wydania: 10 listopada 2014
Cena: 69 zł (w tym 5% VAT)

Komentarze (1)

slena1986 (2014-11-03 23:11:20)
:)
Ale świetna książka. Idealna dla mojego męża, który nie je mięsa. 
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar