Prezentujemy kolejne prace.


Kunžut salad, czyli sałatka z rzodkiewką i sezamem
Nie lubię sezamu! - krzyczałam zanim jeszcze go spróbowałam. A próbując... polubiłam. Jeden tylko warunek - musi być prażony. Tytułowy kunžut (czyli właśnie po prostu sezam) ma szerokie zastosowanie nie tylko w żywności (olej sezamowy), ale także w medycynie. Nazwałabym go tez rośliną młodości, ponieważ zawarte w nim substancje przyczyniają się do spowalniania procesu starzenia komórek ciała. Jedzmy sezam, bądźmy młodzi! ;)
Sałatka z rzodkiewką i sezamem
Składniki (dla 2 osób)
- 150g makaronu Barilla (kokardki lub falbanki)
- mały pęczek czerwonej rzodkiewki
- dwa pomidory malinowe
- czerwona cebula
- porwana sałata masłowa i lodowa
- szczypiorek (w paseczki)
- koperek (w kostkę)
- oliwa z oliwek
- sezam
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wsypujemy na dno salaterki. Pomidory, cebule i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko z ziołami i przyprawami oraz oliwą salaterce. Sezam prażymy na patelni i wrzucamy do wierzch sałatki.
Joanna Kasprzak
Nie lubię sezamu! - krzyczałam zanim jeszcze go spróbowałam. A próbując... polubiłam. Jeden tylko warunek - musi być prażony. Tytułowy kunžut (czyli właśnie po prostu sezam) ma szerokie zastosowanie nie tylko w żywności (olej sezamowy), ale także w medycynie. Nazwałabym go tez rośliną młodości, ponieważ zawarte w nim substancje przyczyniają się do spowalniania procesu starzenia komórek ciała. Jedzmy sezam, bądźmy młodzi! ;)
Sałatka z rzodkiewką i sezamem
Składniki (dla 2 osób)
- 150g makaronu Barilla (kokardki lub falbanki)
- mały pęczek czerwonej rzodkiewki
- dwa pomidory malinowe
- czerwona cebula
- porwana sałata masłowa i lodowa
- szczypiorek (w paseczki)
- koperek (w kostkę)
- oliwa z oliwek
- sezam
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wsypujemy na dno salaterki. Pomidory, cebule i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko z ziołami i przyprawami oraz oliwą salaterce. Sezam prażymy na patelni i wrzucamy do wierzch sałatki.
Joanna Kasprzak

Składniki:
200 g makaronu penne
100 g tuńczyka w oliwie z oliwek
25 g rukoli
10 pomidorów koktajlowych
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
3 łyżki oliwy (z tuńczyka)
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki posiekanej bazylii
1/2 łyżki posiekanego oregano
sól morska (opcjonalnie)
Kalina Błasikiewicz

Składniki:
1/4 główki sałaty lodowej
1 (200 g) opakowanie serka wiejskiego
2 jajka na twardo
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 ogórka wężowego
1/4 strąka czerwonej papryki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól morska (świeżo zmielona)
pieprz czarny (świeżo zmielony)
Kalina Błasikiewicz

Makaron prawie w barwach Włoch ;) dla 3 osób:
pół opakowania makaronu np. Casarecce
odrobina soli
200 g wędzonego boczku w plastrach
6 łyżek przetartych pomidorów
3 łyżki startego drobniutko sera grana padano
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
odrobina soli
3 garście rukoli
Ser gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu lekko solimy i studzimy.
Dip przygotowujemy z pomidorów, mocno dojrzałych, przetartych przez sitko (ewentualnie można użyć pomidorów w puszce i je rozdrobnić blenderem). Dodajemy do nich starty na drobny wiórek ser, bazylię, oregano, szczyptę soli do smaku.
Wędzony boczek kroimy w cienkie plastry i na patelni grillowej robimy z nich chrupiące skwareczki.
Makaron mieszamy z dipem, dodajemy boczek i mieszamy ze świeżą rukolą.
Aleksandra Filipowska

Sałatka z makaronem Barilla -Farfalle
Składniki;
- makaron Farfalle
- ugotowana na parze dynia
- kapary w zalewie
- pomidory
- łosoś marynowany i następnie pieczony w piekarniku
- majonez
Wykonanie:
Ilość poszczególnych składników jest dowolna i zależna od preferencji.
Ugotować makaron al dente. W parowarze ugotować pokrojoną w kostkę dynię.
Polecam dynię Hokaido ze względu na piękny kolor miąższu i bardzo cienką skórę.
Kapary osączyć z zalewy. Kawałek filetu łososia zamarynować .Składniki marynaty :kefir +musztarda +sok z limonki + ulubione przyprawy. Następnie upiec w piekarniku.
Sos:
Majonez połączyć z częścią zalewy z kaparów i kefirem.
Wszystkie składniki połączyć i przed podaniem polać sosem .
Bogusława Kowalczyk


Sałatka makaronowa z tuńczykiem i brokułem.
Składniki:
150g makaronu typu farfalle
1 brokuł świeży
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować na sposób al dente. Brokuła podzielić na różyczki i gotować ok 2-3 minuty, po czym zblanszować zimną wodą. Cebulę pokroić w półkola. Włożyć składniki do miski, dodać tuńczyka, majonez, sól i pieprz, wymieszać. Smacznego!
Edyta Grzegorczyk
Składniki:
150g makaronu typu farfalle
1 brokuł świeży
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować na sposób al dente. Brokuła podzielić na różyczki i gotować ok 2-3 minuty, po czym zblanszować zimną wodą. Cebulę pokroić w półkola. Włożyć składniki do miski, dodać tuńczyka, majonez, sól i pieprz, wymieszać. Smacznego!
Edyta Grzegorczyk
cukinia jako naczynie na sałatke
ziemniaki
kukurydza
ryż
marchewka
fasolka zielona
cebulka
pora
groszek
sosik jasny lub pieczarkowy np. WINIARy
Diana Paleczna
ziemniaki
kukurydza
ryż
marchewka
fasolka zielona
cebulka
pora
groszek
sosik jasny lub pieczarkowy np. WINIARy
Diana Paleczna

Składniki:
- 1 szklanka makaronu np. kolanka
- 20 dag sera żółtego
- 20 dag szynki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić i przelać zimną wodą. Ser, szynkę,ogórka oraz oczyszczoną z nasion paprykę, pokroić w kostkę. Makaron przełożyć do miseczki, dodać pozostałe składniki. Następnie dodać majonez i całość wymieszać. Sałatkę odstawić na 2 godziny do lodówki.
Martyna Leszczuk

Kinga Kuźniar