2011-12-08

Sałatki i surówki

Jak urozmaicić świąteczne menu?

Od Świąt Bożego Narodzenia dzieli nas kilkanaście dni. Przygotowując świąteczne menu, warto zadbać o to, żeby znalazły się w nim nie tylko tradycyjne, przygotowywane według oryginalnych babcinych receptur potrawy, ale także dania, które urozmaicą nieco nasz stół. Dobrym pomysłem jest przygotowanie lekkich i kolorowych sałatek, świetnej alternatywy dla smacznych, choć kalorycznych specjałów. Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka, zdradza przepisy na pyszne sałatki z serami MSM MOŃKI w roli głównej.


Tradycyjnie w Wigilię
 

Podczas Wigilii przeprowadzanie kulinarnej rewolucji mija się z celem, lepiej pozostać wiernym tradycyjnym potrawom i obyczajom. Spróbujmy każdej  z potraw,  ale pamiętajmy przy tym o zachowaniu zdrowego rozsądku. Objadanie się bez ograniczeń grozi nie tylko problemami z trawieniem, ale również ponadprogramowymi kilogramami. Przez całe święta najlepiej kierować się zasadą – co za dużo, to nie zdrowo. W ten sposób zachowamy i linię, i dobre samopoczucie.

W naszym kraju Wigilię obchodzimy w zgodzie z tradycją, przygotowując charakterystyczne dla danego regionu potrawy. W każdym zakątku Polski na wigilijnej wieczerzy można znaleźć co innego. I tak np. na Pomorzu, Kaszubach czy Kujawach nie przyrządza się karpia, ale szczupaka w sosie chrzanowym, śledzia w śmietanie lub flądrę w galarecie. Z kolei na Mazowszu nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez zupy grzybowej i klusek z makiem. Ślązacy natomiast, delektują się zupą migdałową, zaś na Podkarpaciu wśród smakołyków można znaleźć pierogi z kapustą i serem, gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną. Z kolei kolacja wigilijna na Podlasiu kojarzy się z pszeniczną kutią.

Postaw na sałatki
Po tradycyjnej Wigilii, w kolejne świąteczne dni można pokusić się o kulinarne eksperymenty. Jako że przygotowania do świąt i tak są dość czasochłonne,  warto postawić na szybkie w przygotowaniu a zarazem efektowne dania. Przykład? Zamiast półmiska z różnymi rodzajami mięs i wędlin, podajmy naszym gościom oryginalne sałatki. – Sałatki są dobre na każdą okazję - nie tylko świetnie smakują, ale podane w elegancki i niebanalny sposób, wyjątkowo atrakcyjnie prezentują się na każdym stole. Zdecydowanie najpopularniejszą polską sałatką jest nieśmiertelna sałatka jarzynowa. Niektórzy wprost nie wyobrażają sobie, żeby mogło zabraknąć jej w świątecznym menu. Tymczasem sałatki można komponować także z wielu innych składników, które każdy ma swojej lodówce. Dobrą bazę stanowi żółty ser. Miłośnikom ryb na pewno przypadnie do gustu wykwintna sałatka śledziowa z dodatkiem sera morskiego, a tym, którzy lubią słodko-kwaśne smaki spodoba się połącznie owoców z lekko słodkim Aldamerem – radzi szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka.

Sałatki to dobra, i na pewno zdrowsza, alternatywa dla tłustych świątecznych potraw. Z pewnością, gdy wkomponujemy je w tradycyjne menu, ograniczymy ryzyko, pojawienia się zbędnych, poświątecznych kilogramów. Nie zapominajmy także o tym, aby zrobić sobie chociaż małą przerwę od ucztowania i przespacerować się wspólnie z rodziną na świeżym powietrzu.


 
*** Przepisy szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki ***

Świąteczna sałatka śledziowa z żółtym serem

Składniki:
•    6 filetów ze śledzia
•    25 dag sera Morskiego MSM MOŃKI
•    3 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    1 puszka czerwonej fasoli
•    4 średnie ziemniaki
•    4 jajka
•    3 łyżek majonezu
•    2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
•    natka pietruszki
•    sól *
•    pieprz

Przygotowanie:
Filety ze śledzi umyć i pokroić w paseczki. Ząbki czosnku bardzo drobno posiekać, a cebulę pokroić w nieduże paseczki.  Ugotowane uprzednio ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ser Morski zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojone składniki wymieszać ze sobą, dodać odsączoną fasolę oraz majonez i śmietanę (bądź jogurt), na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić pieprzem oraz solą do smaku.

* Ponieważ śledzie są słone same w sobie, lepiej nie dodawać do sałatki zbyt wiele soli.
   
Sałatka z owocami i serem Aldamer

Składniki:

•    puszka mandarynek w syropie
•    7 jabłek
•    2 banany
•    1 duża czerwona papryka
•    1 świeży owoc granatu
•    250 gram startego sera Aldamer MSM MOŃKI
•    sok z 1 cytryny
•    łyżka musztardy francuskiej 
•    4 łyżki śmietany
•    łyżka natki pietruszki
•    sól
•    pieprz

Przygotowanie:
Aldamer zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mandarynki osączyć z soku. Sok z mandarynek połączyć z sokiem z połowy cytryny oraz śmietaną i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Paprykę  oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Obrać jedno jabłko, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Pozostałe jabłka delikatnie wydrążyć i skropić sokiem z drugiej połowy cytryny, w ten sposób jabłka zachowają świeżość i nie ściemnieją. Banany obrać w kostkę. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą, polać sosem. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do wydrążonych jabłek. Udekorować pestkami granatu, ewentualnie natką pietruszki.
 
Smacznego!



Fot. MSM Mońki

Komentarze (3)

Angela16 (2012-03-28 10:36:45)
.
W tej drugiej wyrzuciłambym musztardę;p
pscolka (2011-12-09 10:24:56)
Świetne pomysły na sałatki.
sylvana (2011-12-09 09:04:47)
Zrobię jedną i drugą,ślicznie dziękuję za przepisy :)))
Przydadzą się bardzo,a goście będą zachwyceni nowym menu .
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar