Konkursy/

2011-05-26

Desery

Słodki upominek dla Mamy

Dzień Matki to wyjątkowe i piękne święto. W tym dniu w szczególny sposób chcemy wyrazić swą miłość i wdzięczność osobie, której tak wiele zawdzięczamy – Mamie. Wyrazem naszych pięknych uczuć są podarunki, którymi obdarowujemy Mamy. Często zastanawiamy się, co sprawi Mamie największą radość. Wyjątkowym prezentem będzie z pewnością ten przygotowany samodzielnie.

Doskonałym pomysłem jest własnoręcznie upieczone ciasto bądź babeczki. Wiele mam dużą część każdego dnia spędza w kuchni, szykując posiłki dla całej rodziny. Z pewnością docenią więc „odwrócenie ról” i z przyjemnością zasiądą, razem ze swoimi dziećmi, do pysznego podwieczorku.

Łatwą w przygotowaniu i wyśmienitą w smaku propozycją są kruche babeczki z owocami. Pomysłowo i kolorowo ozdobione, będą dodatkowo „cieszyły oko”. Warto, specjalnie dla Mamy, przygotować te smakołyki, zaparzyć kawę lub herbatę – i wspólnie, przy rodzinnym stole, cieszyć się tym pięknym świętem.
Pamiętajmy, iż podstawą udanego wypieku są odpowiednio dobrane składniki. Do przygotowania kruchych babeczek z owocami doskonale posłuży margaryna PALMA Z KRUSZWICY. Powstaje ona z wysokiej jakości surowców, a produkowana jest w Kruszwicy, gdzie tradycje kulinarne są nadal żywe i pieczołowicie pielęgnowane w codziennym życiu.


Margaryna Palma z Kruszwicy dostępna jest w sklepach spożywczych oraz super- i hipermarketach na terenie kraju.

Cena: ok. 1,7 zł (op. 250 g)

Przepis na kruche babeczki

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 margaryna Palma Z Kruszwicy (w temperaturze pokojowej)
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
Do dekoracji (do wyboru): bita śmietana, pokrojone w kostkę galaretki, owoce (np. winogrona, truskawki, borówki, jeżyny, maliny), bakalie, pokruszona czekolada

Sposób przygotowania:
Margarynę Palma Z Kruszwicy utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę i szybko zagnieść wszystkie składniki. Masę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciastem wylepić foremki do babeczek, uprzednio wysmarowane tłuszczem. Piec około 20 minut w temp. 170°C (do momentu, gdy babeczki będą zarumienione). Gotowe i wystudzone babeczki udekorować bitą śmietaną, owocami i innymi składnikami (wedle uznania).

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar