Konkursy/

2011-05-01

Dania dla jarosza

Jedno ziarno miliard inspiracji czyli ryż Podravka

Nadaje się do wszystkiego, na co właśnie masz ochotę. Risotto, paella, nadziewane papryki, pieczone bakłażany, zupy, sałatki, desery... Długo można wyliczać potrawy, których głównym składnikiem jest ryż. Podravka, rozszerzając swoją ofertę w Polsce aż o 9 rodzajów ryżu, udowadnia, jak wiele kulinarnych inspiracji może nieść ze sobą jedno ziarno.

Bogaty w wartości odżywcze ryż to jeden z najpopularniejszych i niezbędnych elementów zróżnicowanej diety. Nie da się jej jednak skomponować bez znajomości zasad zdrowego żywienia oraz odrobiny kuchennej kreatywności. Każde maleńkie ziarno ryżu, nowości w ofercie Podravki, spełnia oba kryteria. Ryż nie zawiera bowiem glutenu, za to posiada błonnik, witaminy i minerały. Dzięki temu lekkostrawne dania ryżowe stanowią ważny element zróżnicowanej diety bez względu na to, smaki z którego krańca świata preferujemy.

Na sklepowych półkach można już znaleźć aż 9 rodzajów ryżu Podravka w 13 wariantach opakowań. Ryż długoziarnisty wzbogaci smak nie tylko tradycyjnej zupy pomidorowej, ale także pomoże w przygotowaniu pożywnej sałatki. Ryż naturalny doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, a parboiled – dostępny także w wersji szybkiego gotowania w 10 minut – trafi w potrzeby wszystkich, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie codziennego posiłku.  

Miłośników wyszukanych smaków bez wątpienia skusi, słynący z charakterystycznego aromatu i posmaku, ryż jaśminowy czy basmati – oba doskonale nadają się do deserów. Z kolei ryż arborio do risotto czy do sushi pozwoli eksperymentować w przygotowywaniu potraw, których smak przywoła wakacyjne wspomnienia. Wszyscy, którzy dążą do tego, aby danie było samo w sobie ozdobą stołu powinni sięgnąć po jedną z wyjątkowych propozycji ryżu mieszanego: parboiled z dzikim czy tre colori, który łącząc trzy rodzaje: parboiled z dzikim i czerwonym pięknie wygląda na talerzu.

Wystarczy tylko otworzyć wygodne opakowanie ryżu Podravka oraz rozerwać woreczek wzdłuż specjalnej perforacji i uruchomić wyobraźnię. A otworzą się przed nami niezliczone kulinarne możliwości.

Cena ryżu Podravka na sklepowej półce wyniesie ok. 3zł80gr do 5zł80gr w zależności od rodzaju ryżu.

Podravka inspiruje:

Bakłażany nadziewane ryżem z ziołami
Składniki na 4 porcje:
2 duże bakłażany
olej
cebula
200g szynki
500g przecieru pomidorowego Podravka
oregano
sól
240g ugotowanego ryżu parboiled Podravka
200g kwaśnej śmietany
ser mozzarella
1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć. Wnętrze lekko posolić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojony miąższ bakłażanów, przecier pomidorowy, szynkę, sól, oregano i krótko gotować. Na końcu dodać ugotowany ryż. Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojony szczypiorek i całość wymieszać ze śmietaną. Wydrążone bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, przykryć plastrami mozzarelli i owinąć folia aluminiową. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Warto wiedzieć:
Aby bakłażan nie był gorzki, przed przyrządzeniem najlepiej go osolić i odłożyć na parę minut. Kiedy się skropli, należy usunąć kropelki papierowym ręcznikiem.

Smacznego!   

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar