Konkursy/

2011-03-17

Dania dla jarosza

Zdrowe nie znaczy nudne

Kasza gryczana to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i sosów oraz sałatek. Jest niezwykle zdrowa – dostarcza dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny. Wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Jest bogatym źródłem skrobi.

Kasza gryczana to najzdrowszy dodatek do obiadu – zawiera więcej wartości odżywczych niż makarony czy ziemniaki i nie jest tak kaloryczna. Ponadto jest doskonała dla osób odchudzających się - dzięki temu, że proces wchłaniania kaszy odbywa się powoli, daje poczucie sytości na dłużej. Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.

Kasza gryczana Kupiec pojawiła się na rynku w zupełnie nowym opakowaniu. W kartoniku znajdują się cztery torebki kaszy, po 100 g każda.

Na tyle opakowania znajduje się ciekawy przepis na kaszę gryczaną z grzybami:
Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej KUPIEC
  • 500 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku – sól, czarny pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Kaszę gotować we wrzącej, osolonej wodzie pod przykryciem przez 15 minut. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę. Cebulę pokroić w drobne piórka. Grzyby umyć, pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć chwilę nie dopuszczając do przypalenia. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i dusić przez 15 minut. Dodać przyprawy. Kaszę wyłożyć na talerze i dodać ugotowane grzyby. Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Osoby spożywające kaszę gryczaną firmy KUPIEC nie tylko zdrowo się odżywiają, ale także pomagają niedożywionym dzieciom.
Kupiec wspiera bowiem program PAJACYK Polskiej Akcji Humanitarnej.
 
Kasza gryczana firmy KUPIEC dostępna jest w sklepach spożywczych na terenie całego kraju.

Cena: ok. 5,50 zł

Komentarze (2)

kasia1987 (2011-06-30 19:20:22)
pyszna
Smak świetny, zgadzam się z kokoszką, że się nie rozpada, kasza idealna do sałatek czy drugich dań. Podoba mi się, że wspierają Pajacyka, tym szybciej kupuję właśnie tę!
kokoszka (2011-05-31 23:19:10)
lubię bardzo
Tę gryczaną szczególnie, bo ma ziarenka, które się nie rozpadają podczas gotowania a co za tym - w sałatce też się nie oblepia nic nimi. Jak ja to mówię - kasza trzyma fason :) Smakowo też mi bardzo pasuje, więc polecam kaszomaniakom
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar