Konkursy/

2006-11-23

CIEKAWOSTKI

SYTOŚĆ BEZ KALORII

Jak twierdzi wielki znawca roślin leczniczych profesor dr hab. Jerzy Lutomski – sproszkowane, standaryzowane bulwy słonecznika amerykańskiego Topinambura w preparacie TOPINULIN usprawniają Inulina to rozpuszczalny błonnik pokarmowy, obficie występujący w niektórych roślinach (w bulwach słonecznika amerykańskiego o nazwie Topinambur, korzeniu cykorii, itp.). Inulina i towarzyszące jej oligofruktozany nie są trawione w jelicie cienkim człowieka, ponieważ brak nam odpowiednich enzymów trawiennych, jakie mają np. niektóre zwierzęta trawożerne. Dlatego też inulina i oligofruktozany „rozcieńczają” pokarm zmniejszając wydatnie jego kaloryczność. Ale to nie koniec pożytków z inuliny i preparatów ją zawierających.

Błonnik ten, zwany też włóknikiem - pod wpływem bakterii jelitowych i fermentacji mikrobiologicznej ulega częściowemu rozkładowi do innego rodzaju „nie strawnych” składników. Mówimy „niestrawnych” składników, gdyż jeden gram sfermentowanej inuliny posiada śladową wartość energetyczną, co jest wspaniałą informacją dla odchudzających się. Sfermentowana inulina staje się doskonałą pożywką dla rozwoju deficytowej, prozdrowotnej – tzw. kwaszącej mikroflory bakteryjnej. Mikroflora ta zasiedlając jelito grube zapobiega procesom gnilnym i ich negatywnym skutkom – zapaleniom jelita grubego i polipom.

Charakterystyczny dla współczesnego człowieka nadmiar wysoko kalorycznego i wysokoprzetworzonego jedzenia oraz siedzący tryb życia doprowadziły do tego, że coraz częściej cierpimy na otyłość, cukrzycę, choroby krążenia, zaparcia i zagrożenie jelita grubego polipami. Dzięki rozpuszczalnemu włóknikowi – inulinie – którego wysokiej klasy koncentratem jest np. preparat TOPINULIN możemy zapobiec tym zagrożeniom zdrowia.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar