Diky

2021-01-07

Dania dla jarosza

Ser twarogowy Gusto w posypce Czarnocin – z krainy mlekiem płynącej

Kiedy chcemy zrobić zapiekankę albo sałatkę z dodatkiem sera, decydujemy się zwykle na jeden z tzw. długo dojrzewających albo szukamy wśród różnych rodzajów fety, mozarelli i innych importowanych odmian nabiału. A gdyby tak zdecydować się na polski, tradycyjny twaróg, ale taki, który sprawdzi się w sałatce i nie rozpadnie w plastrach? Z myślą o takim zastosowaniu twarogu powstały smakowite sery Gusto z posypką marki Czarnocin.

Sery twarogowe Gusto to propozycja dla smakoszy, którym zwykły twaróg nie wystarcza i szukają czegoś wyjątkowego. Do wyboru mają wersję naturalną oraz z posypkami: gyros, paprykową i z mieszanką pieprzu oraz czosnku. 
 
 
 
 
Twarogi w posypce Gusto można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Są niezastąpione w sezonie grillowym, bo możemy je zapiekać z boczkiem, szynką, warzywami. Mogą być składnikiem tradycyjnych mielonych, które dzięki nim nabiorą egzotycznego smaku. Zwolennicy prostoty położą plastry na kanapce, dorzucając liść sałaty albo plasterek pomidora. Nieposkromieni wynalazcy przepisów na sałatkę powitają z radością nowe możliwości komponowania z nich ulubionego dania. Będą świetne do nadziewania naleśników, faszerowania pierogów, pieczarek, jako składnik zapiekanek i innych przysmaków. Zrobią wrażenie na gościach podane na paterach do degustacji z winem i innymi trunkami.
 
Sery twarogowe Gusto mają certyfikat bezglutenowości. Na opakowaniu znajdziemy licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa. Używać go mogą jedynie ci producenci, którzy posiadają licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Taki znak to gwarancja bezpieczeństwa dla osób, które muszą lub chcą spożywać produkty bez zawartości glutenu.
 
Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdym etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Cały cykl ich wytwarzania nawiązuje do metod stosowanych przez nasze babcie. Jedynie skala jest nieco większa. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie. Warto szukać w sklepach twarogów z charakterystyczną krateczką po chustach serowarskich.
 
Do czego?
 
Na kanapkę, do sałatki, do nadzienia.
 
 
Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Wartość energetyczna 156 kcal (648 kJ)
Tłuszcz: 9,4 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5 g
Węglowodany: 3,4 g
W tym cukry: 3,0 g
Białko: 13,0 g
Błonnik: 2,7 g
Sól: 1,1 g
Opakowania: porcja ok. 300 g (cena ok. 20,90 zł za kilogram i ok. 14,30 zł za kilogram sera Gusto bez posypki) i plastry ok. 150 g (cena ok. 4 zł)
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar