Diky

2021-01-04

Dania dla jarosza

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami - przepis Halina

Bezmięsne gołąbki z grzybami i kaszą pęczak to zaskakujący pomysł na zimowy obiad lub kolację! Klasyczna forma oraz wyjątkowy farsz ze zdrową kaszą i aromatycznymi grzybami z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich domowników.

 

 

fot. Halina

 
 
Przepis kulinarny
 
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
 
www.halina.eu
 
Składniki:
200g kaszy pęczak (np. marki Halina)
1 cebula drobno posiekana
1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki masła
1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka majeranku
1 kapusta pekińska
250ml przecieru pomidorowego
250 ml bulionu lub wody
sól i pieprz
 
 
Metoda:
1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Grzyby drobno posiekać.
3. Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
4. Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie.
5. Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 st.C przez 45 minut
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar