2020-04-10

WARTO WIEDZIEĆ

Jak bezpiecznie przygotować wielkanocne pisanki?

Malowanie pisanek sięga aż starożytnych czasów, gdzie Egipcjanie i Persowie sprzedawali malowane jajka jako symbol wiosny. Najstarsze pisanki znalezione na terenach dzisiejszej Polski pochodzą z X wieku. Według badaczy tradycja barwienia jaj wywodzi się pogańskiego święta Jare, które wypadało wiosną, a Słowianie malowali i ozdabiali z jego okazji jajka. Następnie wręczano sobie pisanki podczas Jarych Godów. Miało to zapewnić witalność i pomyślność w zbliżającym się roku. Ciekawostką jest, że początkowo pisanki robiły wyłącznie kobiety i aby uniknąć oblania wodą, w Wielkanocny Poniedziałek, dawały je chłopakom. 

 



Obecnie to nieodłączna tradycja świąt wielkanocnych. W tym roku święta będą inne niż wszystkie, ale jedno jest pewne, że w każdym domu kolorowe pisanki będą miały swoje zaszczytne miejsce. A czas ich przygotowań pozwoli na wspólne, rodzinne zajęcia w tych wyjątkowych czasach. Zostajemy w domu i oddajemy się kreatywnej twórczości świątecznych pisanek, które ucieszą każdego członka rodziny.

Na jajkach, tak samo jak na warzywach i owocach gromadzą się zanieczyszczenia i bakterie, więc aby mieć pewność, że wielkanocne pisanki będą bezpieczne, trzeba je umyć. Hipoalergiczny Płyn do Mycia Naczyń stworzony w laboratoriach OnlyEco może być stosowany nie tylko do mycia naczyń, ale również idealnie sprawdzi się podczas świątecznych przygotowań do mycia warzyw, owoców i jajek.

Chcecie aby farbka ładnie pokryła jajko? Najpierw trzeba je odtłuścić. Zanurzcie jajko na ok 30 sekund w misce z wodą z hipoalergicznym płynem do mycia naczyń OnlyEco, a potem dokładnie wypłuczcie pod bieżącą wodą. Płyn zawiera olejek ze słodkiej pomarańczy i ma prawie 100% składników pochodzenia naturalnego i jest w 100% bezpieczny dla całej rodziny. Zawarta w formule biosurfaktyna z rzepaku wykazuje właściwości antybakteryjne.

A co zrobić ze skorupkami? Nie wyrzucajcie ich, możecie je ponownie wykorzystać. W skorupki po jajkach włóżcie nasączoną watę i wsypcie ziarenka np. rzeżuchy, a po paru dniach będziecie mieć swój domowy ogródek z kiełkami.

 

 

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar