Kultowy sos, jakim jest ketchup znają i uwielbiają prawie wszyscy. Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty nowy ketchup ekologiczny BIO, którego każde 100 g powstało z aż 218 g pomidorów organicznych. Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny bez skrobi, glutenu, GMO i z certyfikowanych ekologicznych składników to gwarancja smaku w zgodzie z naturą, który doskonale uzupełni smak dań z całego świata. Poznajmy zatem przepis na oryginalne koreańskie tofu z oryginalnym, ekologicznym keczupem Roleski.
Tofu to wynaleziony w Chinach w II w. p. n. e. przez Liu Ana twarożek sojowy. Preferowane przez mieszkańców Azji, ale również wegan i wegetarian tofu jest istotnym źródłem białka w diecie oraz produktem, z którego można stworzyć mnóstwo przepysznych dań. Naszym absolutnym hitem, który zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia, jest koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem oraz dodatkiem ketchupu BIO Roleski.
Składniki (4 porcje):
2 kostki naturalnego tofu ok. 350g
Olej
Koreański sos:
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki papryki gochugaru lub wędzonej
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
5 łyżek ketchupu oryginalnego bio Roleski
½ łyżeczki chilli
200 g ryżu jaśminowego
garść czarnego sezamu
dymka
marchewka i ogórek pokrojone w paski
limonka
1. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Tofu kroimy w dużą kostkę. Prażymy sezam na suchej patelni.
2. Gotujemy ryż, w misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu i smażymy na kolor złoty. Odkładamy na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
4. Na tą samą patelnię wlewamy sos, który zagotowujemy. Wrzucamy podsmażone tofu i mieszamy.
5. Ryż przekładamy do 4 misek, polewamy sosem, na górę kładziemy tofu, marchewkę i ogórka. Posypujemy sezamem i dymką. Całość skrapiamy limonką.
Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny Roleski
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
Na 100g 20g
Kalorie 92 kcal 18
Energia 388 kJ 78 kJ
Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g
Węglowodany 20 g 3,9 g
Białko 1,8 g 0,4 g
Sól 2,3 g 0,46 g