2019-12-03

KSIĄŻKA

Mikołajki - propozycje książkowe

Z myślą o zbliżających się mikołajkach prezemtujemy zestawienie nowości dla dzieci i dorosłych.

Dla dzieci

 

Dinopedia. Najlepsza encyklopedia dinozaurów

Autor: „Dino” Don Lessem


 

Nowe, zaktualizowane i rozszerzone wydanie "Dinopedii" to najbardziej kompletne i aktualne spojrzenie na świat dinozaurów. Zostaw już tyranozaura i brachiozaura. Czas na nowo odkryte gatunki: eotrachodona, kosmoceratopsa, anzu i wiele innych. Poznaj najnowsze doniesienia paleontologów o najstarszym znanym dinozaurze. Dowiedz się, dlaczego wiele gigantycznych dinozaurów żyło w stadach. Odkryj, czemu niektóre  dinozaury miały pióra. W książce znajdziesz o wiele więcej fascynujących faktów, a także wszystkich swoich prehistorycznych ulubieńców. Będziesz nawet mógł sędziować w największych bitwach dinozaurów wszech czasów i typować ich zwycięzców!

Przygotuj się na podróż w czasie!

Poznaj najbardziej niesamowite stworzenia, jakie chodziły po Ziemi!

 



Literatura faktu

 

Pod gwiazdami. Przewodnik po nocnym niebie

Autor: Andrew Fazekas


 

Chcesz obserwować kolejne zaćmienie, uchwycić latem rój meteorów, dostrzec Marsa wśród innych planet czy też odnaleźć odległą galaktykę? Ten przewodnik pomoże ci zobaczyć i zrozumieć wspaniałości nocnego nieba. Znajdziesz tu wskazówki, praktyczne informacje, fascynujące zdjęcia Układu Słonecznego, Drogi Mlecznej i odległych zakątków przestrzeni kosmicznej, a także grafiki przedstawiające najbardziej znane gwiazdozbiory.

 

Andrew Fazekas, znany jako The Night Sky Guy, pisze dla „National Geographic” o kosmosie i obserwowaniu gwiazd. Od 25 lat dzieli się tajemnicami wszechświata w książkach, radiu i telewizji.

Książka zawiera:

- Mapy nieba dla wszystkich czterech pór roku

- Profile i położenie 58 gwiazdozbiorów

- Informacje o tym, jak „skakać po gwiazdach”, wykorzystując jasne drogowskazy do odnalezienia słabszych gwiazd, galaktyk i obiektów głębokiego nieba

- Wskazówki dotyczące obserwacji gołym okiem, przez lornetkę i teleskop

- Techniki fotografowania zachwycającej nocnej scenerii

- Dodatkowe informacje o odkryciach naukowych, mitologii i historii astronomii.

 



 

Thriller

 

Nieznajoma

Autor: Allison Dickson


 

Wciągająca mieszanka rodzinnych sekretów i zaskakujących zwrotów akcji rodem z Hitchcocka.

 

Kropla wina, odrobina zdrady, doprawić morderstwem – oto przepis na thriller, od którego nie można się oderwać!

 

Phoebe Miller nie jest pewna, kiedy pierwszy raz zobaczyła ten stary gruchot zaparkowany przed jej domem. Ale wie, że pojawia się regularnie. I że to nic dobrego. Kim jest tajemniczy kierowca i co go tak interesuje w przygnębionej, nudnej pani domu, która topi smutki w kolejnych butelkach wina i pudełkach lodów?

No cóż, Phoebe wkrótce się dowie. I gorzko tego pożałuje.

Gdy do domu po sąsiedzku wprowadzają się Napierowie, życie pani Miller znowu staje się ekscytujące. Vicki Napier wydaje się idealną kandydatką na przyjaciółkę od serca, a jej przystojny syn Jake, który lada moment rozpocznie studia, wart jest grzechu. W końcu kto powiedział, że pani domu nie może się zabawić?

Phoebe traci czujność. A to poważny błąd. Nigdy nie powinna spuszczać z oczu tajemniczego kierowcy.
 


 

 

Kulinaria

 

Wędliny domowe

Autorzy: Henryk Rejchelt, Stanisław Klimaj


 

Tę książkę napisało dwóch praktyków – entuzjastów wyrabiania domowych wędlin – i zrobili to po męsku, w krótkich, oszczędnych słowach: nie ma w niej ani grama zbędnych treści, są za to użyteczne metody, przepisy, z których wszystko zawsze się udaje, a także zachęty, by w żadnym razie nie obawiać się, że to trudne.

 

Stanisław Klimaj i Henryk Rajchert wprowadzają w tajniki domowej produkcji wędlin i przedstawiają proste, sprawdzone rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli się cieszyć smakami tradycyjnych szynek, baleronów czy rolad oraz bardziej wyszukanymi pastrami bądź kindziukiem. Niezwykle apetyczne fotografie przeniosą nas do rodzinnego stołu, nad maszynkę do mięsa czy wśród aromatu jedynego w swoim rodzaju dymu z przydomowej wędzarni. A to tylko początek zalet.

 

Jedzenie to jedna z najbardziej podstawowych ludzkich potrzeb – a zarazem jedna z tych mających największy wpływ na jakość życia oraz na zdrowie. Specjaliści coraz częściej mówią, że gdyby ludzie odżywiali się zdrowo i racjonalnie, wcale nie potrzebowalibyśmy przyjmować żadnych witamin, suplementów diety i innych chemicznych „wspomagaczy”, a ogromnej ilości chorób dałoby się uniknąć w najprostszy i najprzyjemniejszy sposób: jedynie poprzez dobre, wartościowe jedzenie.

 

Produktem najbardziej w obecnych czasach podejrzanym jest mięso i jego pochodne: czyli produkowane na masową skalę wędliny. Niepokojąco tanie, pochodzące od zwierząt hodowanych w zatrważających warunkach, kosztujące planetę zużycie niewyobrażalnych ilości wody. Autorzy tej książki podpowiadają, jak nie rezygnując z ulubionych smaków, odżywiać się bardzo smacznie, znacznie zdrowiej oraz… etycznie. Przekonują, że naprawdę każdy może pozyskać mięso z mniejszych ubojni i sam zająć się domowym wyrobem wędliniarskich rarytasów. To nic trudnego!

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar