Strona

2017-09-11

Czy wiesz, że...

Skąd biorą się dolegliwości wątroby?

W dzisiejszych czasach wiele osób żyje w ciągłym pośpiechu, przez co zaniedbuje odpowiednią dietę. Na dodatek, częste sięganie po kawę czy alkohol, może przyczyniać się do problemów z wątrobą. Dokuczliwych objawów nie należy jednak nigdy ignorować, ponieważ ich przyczyną bywają choroby, wymagające leczenia.

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w ciele człowieka, warto więc dbać o nią każdego dnia, by nie narażać się na problemy zdrowotne. W trosce o dobro tego organu należy przestrzegać dobrej diety, rezygnując tym samym z produktów, przyczyniających się do jego uszkodzeń i powodujących ból wątroby.

 

Najczęstsze przyczyny bólu wątroby

Wątroba odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka, ponieważ odpowiada za procesy detoksykacji oraz trawienia. Ponadto, ten bardzo istotny organ jest również odpowiedzialny za produkcję żółci, białek odpornościowych oraz heparyny.

Bóle wątroby najczęściej pojawiają się przy stłuszczeniu organu, zwłóknieniu czy zapaleniu. Dla wrażliwego narządu niekorzystne działanie może mieć ponadto paracetamol. Substancja, przyjmowana w zbyt dużej ilości, stanowi zagrożenie i może prowadzić do ostrej niewydolności. Ból wątroby występuje ponadto przy marskości, cyście bądź chorobie alkoholowej.

Zdrowa wątroba – dieta ma znaczenie

Dla zdrowia wątroby duże znaczenie ma odpowiednia dieta. Warto pamiętać o tym każdego dnia, stosując się do zaleceń, dzięki którym łatwiej dbać o swoje zdrowie. Dolegliwości wątroby pojawiają się często po spożyciu nieodpowiednich, zbyt tłustych potraw. Zamiast nich lepiej sięgać w ciągu dnia po lekkostrawne posiłki w większej ilości, niż posilać się trzema, bardziej obfitymi daniami.

Zdrowiu wątroby nie sprzyja spożywanie jedzenia, przygotowywanego na głębokim oleju. Zły wpływ na ten ważny organ ma również żywność wysoko przetworzona. Chcąc dbać o wątrobę, dobrze również unikać przekąsek, takich jak frytki, chipsy czy hamburgery.

Szczególnie szkodliwy wpływ na wątrobę ma także alkohol. Nawet niewielkie ilości, spożywane zbyt często, mogą przyczyniać się do uszkodzeń komórek wątroby. Wśród szkodliwych dla wątroby produktów znajduje się również sól. Sól można odnaleźć w niemal każdym pokarmie przetworzonym, dlatego w kuchni warto ją ograniczać lub zastępować ziołami.

Co robić, gdy boli wątroba?

Kiedy z wątrobą zaczyna dziać się coś niepokojącego, należy udać się do specjalisty. Ból i inne towarzyszące mu objawy należy zawsze traktować poważnie i w porę na nie reagować, by nie ryzykować swoim zdrowiem.

Aby ograniczać problemy z wątrobą, należy przede wszystkim dbać o swoją dietę, wprowadzając do niej korzystne produkty. Dobrze umieszczać w swoim jadłospisie duże ilości warzyw, takich jak brokuły, kalafior czy kapusta. Korzystny wpływ na wątrobę mają również warzywa liściaste.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar