Strona

2017-02-14

Diety

5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu

Często gotujesz te same dania i wydaje Ci się, że nie potrafisz wyjść poza ramy sprawdzonych już przepisów? Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak trenerom Banków Żywności podpowie, jak ubarwić swój codzienny jadłospis bazując na podstawowych składnikach i przyprawach. 

1. Porzuć stare przyzwyczajenia
 
Aby ubarwić domowe menu, nie musisz sięgać po wyszukane składniki, wystarczy wymienić jeden często stosowany produkt na coś nowego. Aby urozmaicić danie dobrym pomysłem, jest również przyprawienie go aromatycznymi ziołami i przyprawami. Na przykład, jeśli zwykle w ramach naszego ulubionego przepisu korzystamy z cukinii – sięgnijmy po bakłażana, a szpinak spróbujmy zastąpić jarmużem. 
 
2. Przyprawy to podstawa
 
Prostym i niedrogim sposobem na pozbycie się rutyny w kuchni jest zastosowanie aromatycznych przypraw, które wzmocnią smak posiłku. Pamiętaj – gotowanie nie musi być trudne i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Już szczypta aromatycznego kminu, kardamonu czy kolendry wystarczy, by nadać potrawie zupełnie nowego charakteru. Właśnie takiego podejścia uczy trenerów Banków Żywności Maciej Wawryniuk w ramach programu „Kulinarnie Mocni”. Trenerzy z Banków Żywności odkryli takie połączenia, jak dodatek imbiru do flaczków, czy pieprzu do słodkich sosów i deserów z truskawkami.
 
3. Sposób podania ma znaczenie
 
Aby odmienić dania, wystarczy od czasu do czasu zmienić formę ich podania np. to co zwykle podajemy w formie dania głównego w większym naczyniu, tym razem podajmy w formie „finger food” (przekąsek) i zaserwujmy na innym niż zwykle talerzu lub półmisku. Jemy oczami, dlatego to jak prezentuje się przygotowana przez nas potrawa ma ogromne znaczenie i może zachęcić największych niejadków do spróbowania czegoś nowego – podpowiada Maciej Wawryniuk.  
 
4. Otwórz się na nowe trendy
 
Inspiracji szukaj też poza kuchnią - ciekawe informacje możesz znaleźć w Internecie, w prasie, a także w kulinarnych programach telewizyjnych. Wymieniaj się przepisami ze znajomymi, sięgaj po stare książki kulinarne i przepisy babć. Często dania, którymi zachwycamy się w restauracji można z łatwością przygotować w domu.  
 
5. Zdjęcia potraw to tylko podpowiedź
 
Nie ograniczaj swoich pomysłów do wyglądu i sposobu podania znalezionego przy przepisie. Kulinarna moc jest w Tobie – wyobraź sobie efekt końcowy, dodaj do tego doświadczenia kulinarne, a z pewnością przygotujesz niecodzienne danie.  
 
Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni”? To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu trenerzy przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku tych dań.
 
 
Kulinarnie mocni w akcji
 
„Kulinarnie Mocni” to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. W ramach akcji CSR „Kulinarnie Mocni” 25 edukatorów, wybranych przez Federację Polskich Banków Żywności i przeszkolonych przez Szefa Kuchni Kamis, prowadzi warsztaty kulinarne dla beneficjentów programu. Dzięki przygotowanej kadrze, beneficjenci poznają sposoby na zdrowe, designerskie posiłki, które nie nadwyrężą domowego budżetu. Dodatkowo projekt ma zachęcić, by uczestnicy wykorzystywali do przygotowania dań zioła i przyprawy, dzięki którym wydobędą głębię smaku potraw złożonych z podstawowych składników. 
 
Warsztaty „Kulinarnie Mocni” wpisują się w ideę włączania społecznego – pozwalają na wspólne gotowanie, otwarcie się na nowe smaki oraz techniki kulinarne, inspirują i pozwalają budować relacje między uczestnikami. Dodatkowo pokazują, że niedrogie i przygotowane z sezonowych składników jedzenie dla całej rodziny może być zdrowe i pyszne – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.
 
W ramach kampanii  podejmowana jest również ważna społecznie tematyka niemarnowania jedzenia, w której Federacja Polskich Banków Żywności uczy, jak mądrze gospodarować żywnością, by zmniejszać jej straty.
 
Cel akcji?
Jest prosty – to wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. 
 
Na co dzień pracujemy z produktami marki Kamis i wszystko kręci się u nas wokół smaku. Naturalne jest dla nas dzielenie się wiedzą i doświadczeniem na temat przygotowywania smacznych, prostych i zdrowych posiłków dzięki zastosowaniu ziół i przypraw – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.
 
Cykl warsztatów udowadnia, że gotowanie wcale nie musi być trudne i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Jak zatem przełamać kulinarną niemoc? Odpowiedzi udzielił Szef Kuchni Kamis Maciej Wawryniuk, który od lat inspiruje uczestników warsztatów i podpowiada, jak z prostych i niedrogich składników stworzyć niebanalne danie, które zachwyci swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. W ramach trzeciego bloku tematycznego kucharz przygotował dziewięć autorskich przepisów na  oryginalne dania jednogarnkowe. Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na smaczne i niedrogie potrawy edukatorzy wykorzystują podczas warsztatów z osobami z programu żywnościowego POPŻ. 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar