Konkursy/

2016-05-02

Dania dla jarosza

Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!

Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.

 
 
Jasmeen Wege burgery
 
Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Burgery z cieciorki 
 
Składniki na kotlety:
1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
1 jajko
posiekana pietruszka i szczypiorek
garść kaparów
garść pokruszonego sera pleśniowego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek do smażenia
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
¼ szklanki bułki tartej 
łyżeczka octu ryżowego 
 
 
Dodatki:
1 czerwona cebula
1 malinowy pomidor
liście rukoli
kiełki 
młoda cukinia
2 bułki pełnoziarniste
 
Składniki na sos ziołowy: 
300 g jogurtu greckiego
posiekana pietruszka, koperek i  szczypiorek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz 
 
Przygotowanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty. 
Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony. 
Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach. 
 
Burgery z bakłażana
 
Składniki na kotlety: 
1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
125 g suchej kaszy jaglanej
1 jajko
5 łyżek parmezanu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
2 łyżki pikantnej papryki w proszku
1 łyżka lubczyku 
1 łyżka rozmarynu 
 
Dodatki:
liście zielonej sałaty
garść rukwi wodnej
garść kiełków rzodkiewki
3 pomidory
1 cebula czerwona
2 ogórki kiszone 
4 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu 
2 bułki pełnoziarniste
 
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy kasze jaglaną, według przepisu na opakowaniu. 
Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera.
Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. 
Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem. 
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar