Konkursy/

2016-04-05

Dania dla jarosza

Pesso Makaron Pszenno-Owsiany Wodzisław

Mamy czasem ochotę na coś słodkiego, ale nie wiemy, co moglibyśmy zjeść bez wyrzutów sumienia. Pieczenie ciasta wydaje się zbyt pracochłonne, a poza tym trzeba będzie przecież zjeść nie tylko ten jeden kawałek, ale całość. Chyba że podzielimy się z sąsiadką albo kolegami z pracy. Szybki, smaczny i zdrowy deser stworzymy na bazie Pesso Makaronu Pszenno-Owsianego. Nie trzeba go gotować, nadaje się do spożycia już po 5 minutach i nie zawiera żadnych chemicznych ulepszaczy – wyłącznie naturalne składniki. Może być bazą nie tylko deseru, ale też sałatki, z powodzeniem zastąpi ryż, tradycyjny makaron i ziemniaki.

Pesso Makaron Pszenno-Owsiany Wodzisław powstaje wyłącznie ze składników zbożowych, bez dodatku środków spulchniających, stabilizatorów i emulgatorów. Krótka lista składników zawiera tylko mąkę pszenną i owsianą oraz szczyptę soli. Wartość odżywcza porcji (45 g) – 164 kcal, a 100 g – 365 kcal. Po przygotowaniu możemy go użyć do stworzenia dania obiadowego albo deseru – na przykład z dodatkiem rodzynek, orzechów, miodu oraz owoców.
 
Wystarczy woda (wrzątek albo w temperaturze pokojowej, a nawet zimna) do zalania porcji potrawy. Po chwili mamy już gotowy makaron, który ma bardzo delikatny, neutralny smak i dlatego będzie świetną bazą do komponowania własnych dań. 
 
Jest lekkostrawny – bez dodatku tłuszczu, jajek, cukru, chemicznych ulepszaczy smaku oraz cholesterolu. Jako produkt zbożowy jest za to skarbnicą naturalnego, roślinnego błonnika, który sprawia, że szybciej jesteśmy w stanie nasycić głód. Zawiera też węglowodany złożone, witaminy oraz sole mineralne. 
 
Sposób przygotowania:
Na gorąco – porcję Pesso zalać taką samą ilością gorącej wody (na przykład 1 szklanka Pesso + jedna szklanka wody; 1 szklanka Pesso to około 2-3 porcje), następnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty, ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 3 minuty.
 
Na zimno – porcję Pesso zalać taką samą ilością zimnej wody, następnie wymieszać. Po około 10 minutach ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 15 minut.
 
Opakowanie: 180 g (w środku książeczka z przepisami)
 
Cena: ok. 4,50 zł
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar