2015-05-04

Desery

Wiosna z Polsat Food Network

Jako Polsat Food Network przygotowaliśmy dla udziewczyn dwa inspirujące  przepisy. Pomysłodawczynią dań jest światowej sławy Ina Garten – autorka bestsellerowych książek kucharskich. W swoim popularnym programie odkrywa tajemnice własnej kuchni i prezentuje klasyczne techniki gotowania na przykładzie swoich autorskich, niezwykle eleganckich, ale i prostych przepisów.



Wszyscy się cieszą z przyjścia długo wyczekiwanej wiosny, trzeba jednak pamiętać, ze wiosna to nie tylko cieplejsze dni, zieleń i słodkie zapachy w powietrzu, ale i cała feeria warzyw i owoców, które wcześniej mogliśmy zdobyć tylko z importu. Targi, stragany i sklepy powoli zapełniają się świeżymi produktami. Maj to miesiąc w którym zaczynają pojawiać się truskawki, dlatego przygotowaliśmy dla Was przepisy z ich udziałem. Zachęcamy do oglądania programu Iny „Bosonoga Contessa – powrót do klasyki” na kanale Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o godz. 13:30 i 18:30, aby poznać jeszcze więcej ciekawych przepisów.
 
Łatwy dżem truskawkowy
Ina Garten, ,,Bosonoga Contessa – powrót do klasyki”
 
Składniki
400g cukru
1 duża cytryna, obrana ze skórki i wyciśnięta
650g świeżych truskawek, przekrojonych na pół
Sposób przyrządzenia:
1.Połącz cukier, skórkę cytryny oraz sok cytrynowy w rondelku  i gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut, aż cukier się rozpuści. 
2.Dodaj truskawki i gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 20 minut, aż truskawki puszczą sok i całość zacznie się gotować.
3. Gotuj do momentu, aż odrobina soku zetnie się na mocno schłodzonym talerzu (zawsze trzymam taki w zamrażarce).
4.Ostrożnie wlej do litrowych słoików. Zakręć słoiki. Dżem należy zjeść od razu lub wstawić do lodówki. Ewentualnie można zawekować zgodnie z poniższymi instrukcjami. 
 
 
Jak sterylizować słoiki:
1.W prawidłowo sterylizowanym sprzęcie można trzymać żywność przez lata. Sterylizacja słoików jest pierwszym krokiem do długiego przechowywania żywności. 
 
2.Słoiki powinny być szklane, bez pęknięć lub uszkodzeń. Słoik powinien mieć szklaną, plastikową lub metalową zakrętkę z gumową uszczelką. Zakrętki dwuczęściowe są najlepsze, ponieważ zakręcają się próżniowo. 
 
3. Aby sterylizować słoiki, przed napełnieniem ich dżemem lub ogórkami należy obmyć słoiki i zakrętki gorącą wodą z mydłem. Dobrze opłukać i ustawić słoiki i zakrętki otworami do góry na tacce nie dotykając ich.  Wstawić do piekarnika podgrzanego do 80°C na 25 minut. Można też wygotować słoiki i zakrętki w dużym garnku, w pełni przykryte wodą przez 15 minut. 
 
4.Należy uważać wyjmując rozgrzane słoiki. Jeśli przekładasz słoiki szczypcami pamiętaj, aby je również sterylizować we wrzącej wodzie. 
 
5. Zasadą jest, aby gorące produktu wkładać do gorących słoików a zimne do zimnych. Wszystko, co styka się z przetworami powinno być czyste. To dotyczy również ręczników oraz szczególnie Twoich dłoni. 
 
Po sterylizowaniu słoików można w nich przechowywać żywność. Należy zawsze przestrzegać instrukcji zawartych w przepisie oraz zapoznać się w wytycznymi USDA dotyczącymi sterylizacji i przechowywania żywności.
 
 
 
Sałatka ze świeżych owoców z miodowo-waniliowym jogurtem
Ina Garten, ,,Bosonoga Contessa – powrót do klasyki”
 
Składniki:
500ml naturalnego jogurtu
2 łyżki miodu naturalnego
½ łyżeczki esencji waniliowej
Ziarenka z połowy laski wanilii
Sok z połowy pomarańczy
1 banan, pokrojony w plasterki
400g borówki amerykańskiej
400g malin
400g truskawek, pokrojonych w połówki
1 kiść bezpestkowych winogron, pokrojonych na pół
 
Przygotowanie:
1.Połącz jogurt z miodem i wanilią.
2.Do banana w dużej misce dodaj sok z pomarańczy, a następnie wsyp resztę owoców. Delikatnie wymieszaj.
3.Podawaj w małych miseczkach z dodatkiem jogurtu.

 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar