2015-04-14

Desery

Tropikalne słodkości

Tagi: deser
Dziś mamy dla Was dwa słodkie i egzotyczne przepisy. Oba pochodzą z programu „Szybkie uczty Siby”, do którego oglądania gorąco zachęcamy. Siba przedstawia wiele pomysłów na nietypowe dania inspirowane kulturą Bliskiego Wschodu i kuchnią afrykańską. Jej pierwszy program „Przy Stole Siby”, pojawił się w ponad 90 krajach i zdobył ogromną popularność. Po tym sukcesie Siba powraca z nowym programem na antenę Polsat Food Network 20 kwietnia o godz. 17:00. Poniżej przedsmak w formie dwóch, przepysznych deserów – Chrupiące Smażone Banany i Tropikalna Pavlova
 



CHRUPIĄCE SMAŻONE BANANY
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut 
Gotowanie: 5 minut
 
1 Jajko z wolnego wybiegu 
¼ szklanki mleczka kokosowego 
Trochę gazowanej wody mineralnej, mocno schłodzonej
2 Łyżki stołowe mąki tortowej   
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej + dodatkowe 6 łyżek stołowych na panierkę
Szczypta soli
1⁄4 łyżeczki sody
2 łyżki stołowe brązowego cukru
8 łyżek stołowych suszonego kokosa
3 twardych, dojrzałych bananów, obranych i przekrojonych na pół 
Olej rzepakowy, do smażenia
 
Do podania:
3 gałki lodów kokosowych
2 łyżki stołowe prażonych wiórków kokosowych
 
 
Sposób przygotowania:
1.W dzbanku, ubij jajko, mleczko kokosowe i wodę. Przez sitko dodaj mąkę, sól i sodę do miski, następnie dodaj cukier. 
2.Dodaj zawartość dzbanka do suchych składników i dobrze wymieszaj aby całość nabrało gładkiej konsystencji. 
3.Wymieszaj pozostałą mąkę kukurydzianą i kokosa na talerzu, odstaw na bok.  
4.Zanurz banany w jajku, następnie obtocz je w mieszance mąki i kokosa.  
5.Podgrzej olej na patelni i smaż banany z obu stron aż będą złociste i chrupiące
6.Odsącz na ręczniku kuchennym i podawaj z lodami i prażonymi wiórkami kokosa 
Jeśli nie podajesz ich od razu, wyłóż na tackę, przykryj folią i wstaw do piekarnika podgrzanego do 100 stopni C do czasu podania

TROPIKALNA PAVLOVA
Porcja dla 8 osób
1 beza, może być kupiona – około 360 g 
500 ml śmietanki
80 g 1/3 szklanki cukru pudru
2 świeże mango, pokrojone w kostkę 
4 owoce marakuja, przekrojone na pół, nasiona wydrążone
½ pojemnika sorbetu z mango
½ pojemnika sorbet z marakuja
50 g ½ paczki kruszonych orzechów pistacjowych
15 g liści mięty 

Sposób przygotowania:
 
1.Wyjmij sorbet z zamrażarki żeby zmiękł
 
2.Lekko ubij śmietankę i cukier puder 
 
3.Połóż bezę na stojaku i wyłóż na nią śmietanę

 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar