Konkursy/

2014-11-05

Dania dla jarosza

Bieluchowy przepisz z grzybami

Bardzo ciekawy przepis. Zapraszamy do lektury. 






BIELUCHOWY SERNIK Z GRZYBAMI

3 łyżeczki żelatyny,
200 g krakersów serowych,
50 g masła ekstra Bieluch,
250 g kurek albo innych grzybów sezonowych,
1 szalotka,
2 łyżki oliwy,
250 g serka naturalnego Bieluch,
250 g serka lekkiego Bieluch,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól, pieprz do smaku

 
WYKONANIE:

1. Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml (nieco mniej niż pół szklanki) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Kruszymy krakersy i mieszamy je z masłem ekstra Bieluch – powstałą w ten sposób masę rozkładamy równomierni na dnie tortownicy.

3. Grzyby myjemy, osuszamy. Większe kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości – wszystkie  podsmażamy na łyżce oliwy razem z szalotką, studzimy.

4. Mieszamy dokładnie oba rodzaje sera Bieluch, dodajemy 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.

5. Do masy serowej dodajemy grzyby, mieszamy.

6. Przekładamy masę z grzybami na warstwę krakersów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
 

Komentarze (1)

slena1986 (2014-11-05 23:24:38)
:)
Wygląda niesamowicie apetycznie :)
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar