Konkursy/

2014-10-09

Dania dla jarosza

Terrina z serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili oraz twarogu Bieluch

Przepis stworzony przez Agnieszkę Filiks, Kulinarną Ambasador Bielucha, i opracowany przez agencję IMR advertising by PR.

 


 


TERRINA Z SERKA BIELUCH Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I CHILI ORAZ Z TWAROGU BIELUCH

400 g półtłustego twarogu Bieluch,
4 opakowania serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili,  
pół pęczka tymianku,
sól, pieprz,
2 papryki,
50 ml wody,
1 łyżeczka żelatyny,
6 kromek chleba tostowego

WYKONANIE:

1. Twaróg  Bieluch ucieramy z serkiem Bieluch z papryką, pomidorami i chili.
2. Dodajemy posiekane listki tymianku, sól i pieprz do smaku. Chłodzimy w lodówce.
3. Do piekarnika wstawiamy umyte, osuszone papryki i pieczemy 25 minut w 140°C.
4. Po wyjęciu obkładamy papryki folią lub wkładamy do foliowego woreczka, żeby łatwiej nam było usunąć skórkę. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki, kroimy na drobną kostkę.
5. Do tak przygotowanej papryki wlewamy 50 ml wody z roztrzepaną w niej żelatyną. Dodajemy do masy serowej, mieszamy.
6. Tak utarty twaróg nakładamy na kromki chleba tostowego – możemy wyłożyć nimi wybraną formę albo naczynie − i czekamy na zastygnięcie.
7. Kroimy na małe kawałki i podajemy.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar