Konkursy/

2014-08-09

Dania dla jarosza

Crostini na trzy sposoby!

Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo pszenne. Crostini możemy podać z najróżniejszymi dodatkami, na słono, pikantnie lub słodko – zależnie od naszych preferencji.

 


Fot. Crostini z pesto
 


 
Crostini z pesto
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy marki Quicker
Czosnek – 3 ząbki
Świeża bazylia – 2 pęczki
Orzeszki piniowe – 3 łyżki
Starty parmezan – pół szklanki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Wykonanie:
Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego marki Quicker, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.

 



Fot. Crostini z twarożkiem


Crostini z twarożkiem
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy marki Quicker
Twaróg półtłusty – ½ kostki
Sól i pieprz
Świeża bazylia
Owoc granatu do dekoracji

Wykonanie:
Pieczywo kroimy w kromki, skraplamy olejem rzepakowym marki Quicker i wkładamy do piekarnika. Twaróg z odrobiną oleju rzepakowego, solą i pieprzem blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej pastę. Pieczywo po wyjęciu z piekarnika smarujemy twarożkiem, dekorujemy listkami bazylii i owocem granatu.
 



Fot. Crostini z łososiem

 

Crostini z łososiem
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy marki Quicker
Kremowy serek – 170 g
Wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
Posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym marki Quicker i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.
 

Komentarze (1)

malka (2014-08-12 17:14:27)
odp
Jest to świetny poczęstunek na imprezę. Jak mówią badania: sofista.com.pl/site,Seosem,Link-building.html młodzi często robią takie przekąski na spotkania ze znajomymi.
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar