Diky

2013-10-03

Napoje

Spontaniczne przyjęcie dla zapracowanych

Łączysz wychowywanie dzieci z dbaniem o dom i pracą zawodową. Jak w natłoku codziennych zadań znaleźć jeszcze czas na zorganizowanie nietuzinkowej kolacji dla znajomych i przyjaciół? Wbrew pozorom, to nie takie trudne. Inspirację do przygotowania posiłku znajdziesz w sieci, a idealne wino do każdego dania dobierzesz dosłownie w przeciągu minuty. Teraz wystarczy tylko zaprosić gości i zadbać o dobrą atmosferę.




Jamie Olivier, jeden z najsłynniejszych brytyjskich kucharzy przekonuje, że w 30 minut każda z nas może przygotować posiłek składający się z kilku dań. Tajemnicą sukcesu jego metody jest nie tyle  talent kulinarny, ile dobra organizacja pracy. Jeśli wcześniej przygotujemy potrzebne składniki oraz sprzęty i dobrze rozplanujemy swoje działania, dwa lub trzy kwadranse wystarczą, by przygotować coś pysznego. Jeśli zatem przyjdzie ci ochota, by zorganizować spotkanie w gronie bliskich, nie skupiaj się na znalezieniu dogodnego terminu, lecz po prostu ich zaproś. O resztę zatroszczysz się wracając z pracy do domu.
 
Wstąp do sklepu i zaopatrz się w składniki wysokiej jakości. Postaraj się wybrać produkty, które mają w kuchni wiele zastosowań (jak makaron, ryż i warzywa sezonowe), można z nich przygotować równie smakowite przystawki, co dania główne. Pamiętaj, że z gotowych półproduktów i mrożonek także można wyczarować pyszności oszczędzając przy tym sporo czasu na tak prozaicznych czynnościach jak obieranie i krojenie warzyw. Nie zdążysz przygotować deseru? Wstąp po coś słodkiego do cukierni lub sięgnij do zamrażarki po lody.

Robiąc szybkie zakupy postaw na prostotę i wysoką jakość produktów. Nawet jeśli pomysł na to jak je wykorzystać nie przyjdzie ci do głowy jeszcze w sklepie, nie martw się na zapas. Zajrzyj do internetu – tam aż roi się od różnorodnych propozycji. Łatwo się o tym przekonać wpisując do  wyszukiwarki nazwy kupionych składników z pytaniem o sposób ich obróbki. Jeśli obawiasz się o wiarygodność tego typu porad, pamiętaj, że do dyspozycji masz blogi kulinarne. Te jedyne w swoim rodzaju autorskie przewodniki po smakach i aromatach cieszą się ogromną popularnością. Ich autorzy dzielą się nie tylko swoimi (sprawdzonymi) pomysłami, ale podają również konkretne wskazówki i własne „patenty” związane z gotowaniem.

Zamieszczone na blogach fotografie gotowych dań potraktuj jako inspirację przy serwowaniu posiłku. Nie myśl o tym, że Twoje danie wyglądem odbiega od pierwowzoru – wiesz o tym przecież tylko Ty!
 
Dorosłym domownikom i zaproszonym gościom zaproponujmy wino idealnie komponujące się z potrawą. Dzięki temu wzbogacimy smak samej potrawy i dodamy jej nieco wyrafinowania, a jednocześnie pozytywnie zaskoczymy wiedzą naszych towarzyszy. Umiejętne łącznie posiłków z  winem wciąż jest  bowiem postrzegane jako cenna umiejętność.

Usług cateringowych wszak nie brakuje, ale czy istnieją firmy oferujące wino doskonale komponujące się z konkretnym daniem? Owszem! Jeśli zdecydowałaś jakie danie przygotujesz lub wybrałaś główny składnik potrawy, dobór odpowiedniego wina zajmie mniej niż minutę.

W sklepie wystarczy szukać butelek wina marki Celebro, których etykiety zawierają piktogramy wskazujące do jakich dań lub produktów spożywczych najlepiej pasuje konkretne wino. Grafiki te są tak czytelne, że dosłownie jedno spojrzenie wystarczy, by sięgnąć po butelkę najlepiej komponującą się z menu. To prosty, ale bardzo skuteczny sposób uniknięcia kulinarnej wpadki i podania wina psującego walory smakowe dania. Sałatka, ryby, owoce morza, drób, czerwone mięso, pizza lub makaron – bez obaw, poszczególne wina z rodziny Celebro idealnie pasują do wszystkich najpopularniejszych dań lub ich głównych składników, a także lodów i deserów. Butelka o pojemności 1 litra  wystarczy, by ugościć cztery osoby.

Posiłek przygotowany, dobrane do niego wino jest gotowe do podania. Teraz pozostaje tylko czekać na znajomych i cieszyć się wspólnym spędzaniem czasu. Biorąc pod uwagę dzisiejsze tempo życia, kolejna taka możliwość może pojawić się nieprędko.
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar