Konkursy/

2013-07-03

Dania dla jarosza

Bazylia pesto, makaron!

Latem lubimy lekkie  dania. Nie lubimy natomiast dużo czasu spędzać w kuchni. To oczywiste, lepiej skorzystać w tym czasie z pięknej pogody i posiedzieć na świeżym powietrzu, na zielonej trawce. Zielono na dworze, zielono w głowach to i zielono na talerzu. A jak zielone to… bazylia!












Bazylia jak wiadomo, dobra do wszystkiego, ale nie musi być ona już tylko dodatkiem i przyprawą. Najlepsze z bazylii jest oczywiście pesto. A jak pesto to tylko z makaron. Przedstawiamy prosty i co najważniejsze szybki sposób na pyszny i zdrowy makaron z pesto.

Składniki do sosu pesto:
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeża bazylia – 2 pęczki
  • Orzeszki piniowe – 3 łyżki
  • Starty parmezan – pół szklanki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
  •  

Wykonanie sosu pesto:

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.


Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

 


 


Zdjęcia: Fotolia.pl

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar