Konkursy/

2013-06-16

Dania dla jarosza

Zaproś lato do kuchni

Nadszedł czerwiec – miesiąc truskawek w każdej postaci. Sezon na te wdzięczne kulinarnie owoce trwa zaledwie kilka tygodni i zależny jest od pogody, a ta – w tym roku – jest nieprzewidywalna. Nie warto zwlekać z inauguracją truskawkowego szaleństwa.












Posypane cukrem, polane śmietanką lub masłem – tak najczęściej podajemy pierogi nadziewane owocami. Dziś proponujemy równie szybką, a jednak zupełnie inną wersję tego słodkiego posiłku, którego podstawą są sezonowe dobra natury - pierogi z serem i jagodami z koktajlem truskawkowym.
   
Warto pamiętać, że truskawki doskonale oczyszczają organizm z toksyn, są niskokaloryczne, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów, a ze względu na dużą zawartość żelaza – chronią przed anemią. Są bogate w witaminy A, B1, B2, PP oraz wapń i fosfor, a przede wszystkim – są po prostu przepyszne.
 
Potrzebne składniki:
•    Pierogi z serem i jagodami JAWO 1 op.

Koktajl:
•    200 ml śmietany
•    200 ml kefiru
•    250 g truskawek
•    cukier do smaku


Przygotowanie:
Zamrożone pierogi wrzucać pojedynczo na 3 l posolonego wrzątku tak, by nie przerwać wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki koktajlu dokładnie zmiksować. Do gotowego koktajlu dodać pokrojone, świeże truskawki.
Schłodzić do temperatury pokojowej (lub użyć po prostu zimnego kefiru i śmietany) i dodać do ugotowanych pierogów. Smacznego!
 

Komentarze (1)

sylvana (2013-06-16 23:02:30)
Właśnie...
 dziś zaprosiłam 
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar