Konkursy/

2013-01-20

Desery

Czekoladowe przepisy

Któż z nas nie lubi czekolady? Zjedzenie kilku kostek tej słodkości wprawia nas w dobry nastrój i dodaje energii. Zrób ją sama lub wykorzystaj czekoladę do przygotowania domowych smakołyków. A oto kilka prostych, czekoladowych przepisów.







 
Mleczna czekolada
składniki:
- 3/4 kostki margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 1/2 opakowania mleka w proszku
- garść orzechów włoskich
Mleczna czekolada - sposób przygotowania:
Margarynę, cukier i wodę zagotuj. Odstaw do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodawaj mleko i kakao, cały czas ubijając składniki trzepaczką. Na końcu dodaj posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Mleczna czekolada gotowa!
Smacznego!
 
Łatwe ciasto czekoladowe
składniki:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej;
- 25 dag masła;
- 15 dag cukru;
- 4 małe cukry waniliowe;
- 4 jajka;
- 25 dag mąki;
- 20 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich;
- łyżeczka sody oczyszczonej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- powidła śliwkowe do przełożenia
Łatwe ciasto czekoladowe – wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuść w 2 łyżkach wody. Jajka z cukrem ubij, wlej masę czekoladową. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp orzechy, całość wymieszaj. Masę wylej do natłuszczonej formy. Piecz 40 minut w temp.180 st. Po ostudzeniu ciasto należy przełożyć powidłami. Pyszny deser – gotowy.
 
Ciasteczka czekoladowe
składniki:
- 10 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 7 jajek
- 10 dkg migdałów
- 20 dag czekolady
Ciasteczka czekoladowe - sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem utrzyj, wsyp obrane i posiekane migdały, utartą czekoladę, mąkę, a na końcu ubitą pianę z białek i lekko wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na natłuszczona blaszkę. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 25 minut.
 
Wyborny tort czekoladowy
składniki:
Ciasto:
- 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 6 jajek
- 20 dkg cukru
- 4 łyżki startych biszkoptów
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do formy
Poncz:
- szklanka herbaty
- alkohol
- cukier do smaku
Krem:
- 3/4 szklanki śmietanki
- 10 dkg mlecznej czekolady
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 10 dkg masła
- kieliszek rumu
Dekoracja:
- 15 dkg gotowej masy marcepanowej
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 10 dkg orzechów włoskich
Wykonanie tortu:
Dwa całe jajka i cztery żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Osobno ubić pianę z czterech białek z resztą cukru. Do żółtek dodawać pianę, orzechy i biszkopty. Wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do temp.180 st. C przez ok.45 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć ponczem.
Przygotować krem: w podgrzanej śmietance rozpuścić startą czekoladę. Wystudzić, wlać razem z rumem do utartego masła, wymieszać. Kremem przełożyć tort.
Polewę marcepanu rozwałkować i rozłożyć na wierzchu i bokach tortu. Z reszty marcepanu uformować kulki. Obtoczyć je w stopionych oddzielnie obydwu czekoladach. Z resztek gorzkiej polewy „narysować” nitki na wierzchu ,a boki obsypać posiekanymi orzechami.
 
Domowa bombonierka czekoladowa
składniki:
- 2 gorzkie czekolady
- 5 dkg kakao
- 20 dkg tłustego twarogu
- 5 dkg miękkiego masła
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 400 ml śmietanki kremówki
- 60 dkg mandarynek
- 2 galaretki pomarańczowe
Wykonanie:
Kwadratową formę wykładamy równiutko folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę rozlewając ją stopniowo po bokach i spodzie formy. Będzie to nasze pudełko na owoce, dlatego ważne jest aby miało mocne boki i spód. Zastygniętą czekoladę schładzamy w lodówce.
Tymczasem przygotowujemy nadzienie: kakao rozpuszczamy w 2łyżeczkach wrzącej wody. W misce ucieramy masło i ser na puszystą masę. Dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Ucieramy nadal aż do uzyskania jednolitej, lekkiej masy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i dodajmy ją powoli do masy serowej. Tak przygotowaną masą smarujemy spód „pudełka” czekoladowego, boki zdobimy przy pomocy szprycy i z masy serowej robimy wkoło wałeczek. Do środka wkładamy mandarynki, które zalewamy tężejącą galaretką ( galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody). Po dokładnym schłodzeniu ( na 3 godziny odstawiamy do lodówki) kroimy.
 
Biały mus czekoladowy

składniki:
- tabliczka białej czekolady
- 20 dkg słodkiej śmietanki
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka białej wiśniówki
Wykonanie musu:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko, wiśniówkę i łyżkę wody ubijąć trzepaczką w kąpieli wodnej do momentu, aż uzyskamy kremową masę.
Wyjąć krem z kąpieli wodnej i połączyć z czekoladą. Schłodzić do temperatury pokojowej. Resztę śmietanki ubić na sztywno, a następnie połączyć delikatnie z kremem. Całość wyłożyć na płaskie naczynie i wstawić do lodówki na godzinę.
Wykrawać owalne kulki łyżką deserową zanurzoną w gorącej wodzie.


SMACZNEGO ! 

Komentarze (1)

sylvana (2013-01-21 12:46:06)
Temat paluszki lizać...
zaraz zabieram się za przyrządzanie  
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar