Konkursy/

2013-01-05

Sałatki i surówki

Dziś przepisy na sałatki

Dziś przepisy na sałatki. Pyszne i zdrowe, na imprezę wręcz niezastąpione. Smakują wyśmienicie, zresztą same je wypróbujcie!













Sałatka ze słonecznikiem


składniki:
- 1 brokuł
- 10 dag słonecznika łuskanego
- opakowanie sera Feta
- sól, pieprz, olej
Sos do sałatki-składniki:
- mały jogurt naturalny
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
-sól, pieprz

Wykonanie sałatki:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy z majonezem, a następnie dodajemy czosnek. Sos doprawiamy do smaku.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok.10 minut. Odcedzamy. Fetę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Słonecznik prażymy na małej ilości oleju. Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) układamy w salaterce, zalewamy sosem, a wierzch posypujemy słonecznikiem.

Szybka sałatka grecka

składniki:
- ogórek
- 2 pomidory
- opakowanie Fety
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki oregano, sól, pieprz
- 6 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cebule, ogórka obieramy, pomidora myjemy( można też sparzyć i obrać ze skórki). Cebulę kroimy w krążki, a pozostałe warzywa w dużą kostkę. Fetę kroimy w kostke i mieszamy z warzywami oraz oliwkami.
Oliwę mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę, wierzch delikatnie posypujemy oregano.

Sałatka z tuńczykiem

składniki:

- 2 woreczki ryżu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- puszka groszku konserwowego
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Wykonanie:
Ryż ugotować i ostudzić. Paprykę pokroić w paski. Kukurydzę i groszek z puszki oraz tuńczyka w sosie własnym odcedzić.
Paprykę, kukurydzę, groszek i tuńczyka dodać do ugotowanego ryżu. Dodać majonez oraz przyprawy. Całość wymieszać. I gotowe!

Sałatka gyros

składniki:
- kapusta pekińska
- 50 dkg filetów z kurczaka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 2 pory
- przyprawa do gyrosa
- mały słoik majonezu
- sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:
Filety myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju i odstawiamy do ostudzenia.
Kapustę szatkujemy i solimy. Gdy puści sok, odsączamy. Pory kroimy i także solimy, a następnie odciskamy. Kukurydzę i fasole odsączamy.
Mięso łączymy z warzywami ( trochę kukurydzy i fasoli zostawiamy do dekoracji). Łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku. Sałatkę wykładamy na salaterkę i dekorujemy.
 
Smacznego :-)

Komentarze (2)

Majplezier1987 (2013-01-05 17:29:55)
:)
My dzisiaj z narzeczonym zrobiliśmy przekąskę łososia w cieście francuskim i sezamie.... pycha
NekropolisQueen (2013-01-05 16:44:51)
:)
Nie mogę tego czytać, bo zaraz mi się chce jeśćChyba muszę dziś zrobić jakąś sałatkę
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar