Diky

2012-11-24

Zupy

Przepis na sycącą zupę serowo - cebulową

W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa serowo-cebulowa.Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a smak jest po prostu niebiański. Zupa cebulowa z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając w prawdziwie francuski klimat.












Składniki:
•    2l bulionu drobiowego
•    250 g mięsa mielonego
•    2 duże cebule
•    gotowana marchewka
•    łyżka masła
•    ser topiony w krążku Hochland Twój Wybór
o    2 trójkąciki ze szczypiorkiem i cebulą
o    2 trójkąciki śmietankowe
•    sól, pieprz
•    listek bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu drobiowego. Odlewamy trochę bulionu do szklanki i mieszamy z serkami. Całość przelewamy z powrotem do garnka i przyprawiamy. Używamy blendera, by nadać zupie kremowej konsystencji. Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy malutkie klopsiki, a następnie delikatnie obsmażamy. Dodajemy je do zupy i jeszcze chwilkę ją gotujemy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Zupę podajemy przyozdobioną listkiem bazylii. Doskonale smakuje również z grzankami! Aby je zrobić wystarczypokroić bagietkę w kostkę, rozłożyć równomiernie na blaszce od piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż pieczywo stanie się chrupiące. Można też zrobić je na suchej, mocno rozgrzanej patelni, uważając, aby się nie spaliły.

Smacznego!
 

Komentarze (1)

karcelka (2012-11-24 16:17:19)
:)
 ten przepis bardzo mi się podoba :) chyba zrobię taką zupkę,ale z lekko zmodyfikowanego przepisu ;)
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar