2012-05-26

Diety

Dieta w pięciu kolorach

Biały, pomarańczowy/żółty, czerwony, niebieski/fioletowy, zielony – oto pięć kolorów, których nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie, jeśli chcemy zachować dobrą formę fizyczną i samopoczucie. Naukowcy pracujący dla MilanLab i eksperci NUTRILITETM ogłosili, że dzięki zawartości fitoskładników, owoce i warzywa, występujące w tych pięciu barwach, mają znaczący wpływ na kondycję organizmu.

 




Kolor jest ważny
O tym, że kolory są niezwykle ważne dla dobrego samopoczucia wiemy już od dawna. Nie bez powodu malujemy ściany naszych mieszkań ciepłymi odcieniami, w Walentynki sięgamy po czekoladki w czerwonych opakowaniach, a poprzez kolor ubioru wyrażamy swój nastrój czy osobowość. W kuchni także uciekamy się do dekoracyjnych sztuczek, aby barwnymi zdobieniami ukryć kulinarne braki i niedociągnięcia. Teraz dzięki ekspertom NUTRILITETM i MilanLab, mamy szansę poznać prawdziwą wartość i znaczenie kolorów w odżywianiu. Naukowcy pracujący dla ośrodka AC Milan, w którym na co dzień zajmują się opracowywaniem optymalnych diet dla piłkarzy, ogłosili, że kolorowe owoce i warzywa mają znaczący wpływ na kondycję organizmu, dzięki zawartości fitoskładników.

Fitoskładniki kluczem do sukcesu
Fitoskładniki to termin obejmujący ponad 30 000 różnych substancji, które odpowiadają za nadawanie roślinom atrakcyjnych barw i zapachów, a także chronią je przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi. Występują w niektórych gatunkach i rodzajach roślin, zazwyczaj w bardzo niskim stężeniu, dlatego spożywając różne owoce i warzywa dostarczamy organizmowi niewielką ilość tych substancji. 

Fitoskładniki są równie ważne jak dobrze nam znane witaminy - mówi Dr Thomas Kurscheid, ekspert w dziedzinie zdrowia i sportu. Badania pokazują, że potrzebujemy dużej ilości oraz zróżnicowania tych naturalnych substancji, aby miały one w pełni korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zalecane 5-10 porcji owoców i warzyw spożywane są zaledwie przez 20% osób, więc suplementy diety zawierające fitoskładniki mogą stanowić ważny element nowoczesnego sposobu odżywiania się, szczególnie, gdy zależy nam na wysokiej wydolności organizmu.

Fitoskładniki mają korzystne działanie zdrowotne dla człowieka: chronią jego organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacniają system odpornościowy i przeciwdziałają skutkom stresu. Pomagają też obniżyć poziom cukru we krwi, wpływają pozytywnie na procesy trawienne
i układ naczyniowo-krwionośny oraz uodparniają na infekcję.

Kolorowa dieta piłkarzy AC Milan
Zrównoważona odżywczo dieta oraz spożywanie sporych ilości fitoskładników są ważne dla każdego z nas, ale szczególną rolę odgrywają w życiu sportowców. Naukowcy NUTRILITETM i MilanLab uważają, że prawidłowe odżywianie jest kluczem do dobrego zdrowia i samopoczucia sportowca, które z kolei są niezbędne do osiągania dobrych wyników w sporcie.

Eksperci NUTRILITETM, dzięki technice chromatografii są w stanie zidentyfikować oraz zmierzyć poziom witamin, minerałów oraz fitoskładników znajdujących się w roślinach. Jest to punkt wyjściowy pozwalający NUTRILITETM opracować serię zróżnicowanych suplementów diety, które stanowią kluczowy element spersonalizowanego programu żywieniowego każdego z zawodników klubu AC Milan.

Planując zrównoważoną odżywczo dietę musimy wziąć pod uwagę znaczenie fitoskładników i włączyć w nią owoce i warzywa we wszystkich kolorach. Wraz z  NUTRILITETM, marką, która dzięki swoim produktom pozwala nam ułożyć i zoptymizować dietę naszych zawodników, podążamy drogą, która już wielokrotnie doprowadziła nas do pozytywnych rezultatów – wyjaśnił Dr Alberto Dolci, ekspert ds. biochemii w MilanLab.

Zatem, jeśli chcesz zachować zdrowie i mieć kondycje na miarę piłkarzy AC Milan, pokoloruj swoją dietę.

NUTRILITE™ Koncentrat z owoców i warzyw

NUTRILITE™ Koncentrat z owoców i warzyw to suplement diety, dzięki któremu uzupełnisz niedobory witamin, składników mineralnych i fitoskładników. Jedna tabletka dziennie wystarczy, aby dostarczyć organizmowi ilość fitoskładników jaka znajduje się w pięciu porcjach świeżych owoców i warzyw. Źródłem cennych bioflawonoidów jest koncentrat z miąższu i skórek owoców cytrusowych. Ponadto, produkt zawiera wyciąg z zielonej herbaty, owoców granatu, czarnej jagody, rozmarynu, jagód czarnego bzu, aceroli, brokułów, szpinaku, marchewki i pomidorów. Nie zawiera sztucznych substancji słodzących, barwników, aromatów ani konserwantów. Sugerowana cena: 148 PLN.

Podpowiadamy, gdzie znaleźć fitoskładniki:

Fitoskładniki 

Karotenoidy - Marchew oraz inne rodzaje kolorowych owoców i warzyw
Luteina, zeaksantyna -  Warzywa z rodziny kapusty, szpinak oraz warzywa liściaste
Likopen - Pomidory
Polifenole - Żurawina, czerwone winogrona, zielone herbata, niektóre przyprawy
Kwas elagowy - Maliny, truskawki, owoce kiwi, żurawina, orzechy włoskie, orzeszki pekan, granaty
Hesperydyna - Owoce cytrusowe
Glukozynolaty - Chrzan, musztarda, rukiew wodna, kapusta
Kwas fitynowy  - Zboża, warzywa strączkowe, olej z nasienia lnu
Fitosterole - Orzechy, nasiona sezamu, pestki dyni, inne części roślin bogate w tłuszcze
Sulfidy - Cebula, czosnek, szparagi, pory.
 

Komentarze (2)

artela (2013-09-30 13:24:56)
re
Tylko wybrane tabletki na odchudzanie dają efekty. Słyszeliście o osobach, które kupowały tabletki, które nie są w Polsce legalnie dostępne, a później miały przez to poważne problemy? No właśnie... Zobaczcie - http://zielona-kawa.com.pl/ugotowani-czyli-zabojcze-tabletki-odchudzajace.html Jeśli tabletki to tylko z legalnych źródeł. Kupowanie takich rzeczy na lewo jest naprawdę bardzo ryzykowne...
IdQJbbbXi (2012-07-20 08:27:31)
Rapeepatch
Thank you so much regarding gnivig everyone an update on this theme on your web page. Please be aware that if a brand-new post becomes available or in the event that any improvements occur with the current article, I would want to consider reading more and understanding how to make good use of those methods you write about. Thanks for your time and consideration of other people by making this site available.
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar